Erişilebilirlik

Milyonlarca çocuğun obez olduğu ABD’de aileler zayıflama iğnelerine yöneliyor


Bir sağlık teknolojisi firmasının derlediği verilere göre ABD'de kilo vermek için popüler zayıflama ilaçları kullanmaya başlayan 12-17 yaş arası çocuk sayısı artıyor.
Bir sağlık teknolojisi firmasının derlediği verilere göre ABD'de kilo vermek için popüler zayıflama ilaçları kullanmaya başlayan 12-17 yaş arası çocuk sayısı artıyor.

Reuters haber ajansıyla özel olarak paylaşılan verilere göre, sayıları hızla artan Amerikalı ergen, geçen yıl Novo Nordisk'in zayıflama ilacı Wegovy ile tedaviye başladı. Amerika'da çocuklar ve gençler arasındaki obezite oranları rekor düzeye ulaşmış durumda.

Sağlık teknolojisi şirketi Komodo Health tarafından derlenen ABD sigorta talep verilerine göre, 2023 yılının ilk 10 ayında, obezite teşhisi konulan 12 ila 17 yaş arasındaki 1268 çocuk Wegovy kullanmaya başladı.

Zayıflama iğneleri çocuklar için de onaylanmıştı

2022 yılında sadece 25 çocuğa reçete edilen ilaç, aynı yılın Aralık ayına kadar ergen kullanımı için ABD'de onay almamıştı. Bir ay sonra, Amerikan Pediatri Akademisi, obez çocuklara 12 yaşından itibaren zayıflama ilaçları önerilmesini tavsiye etti.

Reuters tarafından Michigan, Minnesota ve Wisconsin dahil olmak üzere beş eyaletten elde edilen Medicaid (Amerika'da kısıtlı geliri olanların faydalandığı federal sağlık sigortası) verileri, Wegovy kullanımında benzer bir artış olduğunu gösteriyor. Ocak 2022'den bu yana beş eyalette en az 464 çocuğa Wegovy reçetesi yazıldı.

Bu sayıya sağlık sigortası olmadan alınan reçeteler ya da tip 2 diyabet için Novo'dan Ozempic ve Eli Lilly'den Mounjaro adlı iki benzer tedavinin etiket dışı kullanımı dahil değil.

Yine de federal tahminlere göre ABD'deki çocukların yaklaşık yüzde 20'si ya da yaklaşık 14,7 milyonu obez olduğu için bu rakamlar çok küçük kalıyor.

“Çocuk ve ergenlere obezitenin yol açacağı hastalıkları önlemek için yazıyoruz”

Ancak veriler, aileler arasında ameliyat dışında obezite için ilk yüksek etkili tedavi olan Wegovy'yi benimseme konusunda artan bir istekliliğe işaret ediyor. Haftalık enjeksiyonun kullanımı, uzun vadeli riskler ve faydalar hakkında sınırlı veri ile birlikte büyük maliyet içerebiliyor.

Teksas eyaletinin San Antonio kentindeki sağlık kuruluşu Alamo City Healthy Kids and Families'in tıbbi direktörü Dr. Suzanne Cuda, "Bu ilaçları mümkün olan her yerde kullanıyorum. Bir kurtarma operasyonu olarak kullanılan yetişkinlerin aksine, çocuklarda ve ergenlerde hastalığı önleme olasılığımız çok daha yüksek" diyor. Cuda, Novo Nordisk'e pediatrik obezite konusunda danışmanlık yapıyor.

Obezite diyabet, kalp hastalığı ve kanser gibi birçok ciddi sağlık sorunuyla ilişkilendiriliyor.

Önceki yıllarda, çok daha az sayıda ergene Novo'nun 2014 yılında yetişkinlerde ve 2020 yılında ergenlerde kilo kaybı için onaylanan Saxenda ilacı reçete edilmişti. Saxenda, Wegovy ile benzer bir şekilde iştahı azaltmada kullanılıyor, ancak ortalama olarak daha az kilo kaybına neden oluyor. Her iki ilaç da GLP-1 agonistleri olarak bilinen bir tedavi sınıfına ait.

Komodo verilerine göre, 2023 yılının ilk 10 ayında 378 ergene Saxenda reçete edildi. Bu sayı, 2022 yılında ilacı kullanmaya başlayan 567 hastaya kıyasla azalma olduğuna işaret ediyor. 2018'den 2021'e kadar 266 ergen yeni Saxenda reçetesi aldı.

İlacı kullanan 16 yaşındaki çocuk 90 kilo verdi

California eyaletinin Oakland kentinde yaşayan Billy Small Jr., kendisinin ve ailesinin başlangıçta 15 yaşındaki oğullarını Wegovy'ye başlatmak konusunda isteksiz olduklarını söyledi. Aile; bulantı, kusma ve diğer mide ve bağırsak sorunlar gibi yan etkilerin yanı sıra uzun süreli kullanımdan kaynaklanan olası bilinmeyen riskler konusunda endişeliydi.

Novo'nun Wegovy'nin ergenler üzerindeki klinik denemesi yaklaşık 18 ay sürmüştü.

Oğulları Billy Small III, o sırada 1,75 metre boyunda ve 176 kilo ağırlığındaydı. Çocuk doktorları aileyi, oğullarının tip 2 diyabet ve kalp hastalığı geliştirme riskinin yüksek olduğu konusunda uyarmış, çocuğa zaten astım teşhisi de konmuştu.

Babası, "Billy'ye bu konuda ne hissettiğini sorduk. O sadece gerçekten kilolarından kurtulmak istiyordu" diyor.

Mart 2023'te Wegovy kullanmaya başladığından beri Billy yaklaşık 90 kilo, bir başka deyişle toplam vücut ağırlığının yüzde 23'ünü kaybetti. İlacın maliyeti, ailenin eyalet Medicaid planı tarafından karşılanıyordu.

Billy'nin iştahı keskin bir şekilde azaldı ve nadiren yan etki deneyimledi. Sinema ve basketbol maçları için arkadaşlarına katılmaya ve babasıyla birlikte spor salonuna gitmeye başladı.

Billy Small Jr., şimdi 16 yaşında olan oğlu için "Kilolu olmak kendine güvenini sarsıyordu. Yaşam kalitesi şimdiden eskisinden 100 kat daha iyi" diyor.

Zayıflama ilaçları şimdi 6 yaş altında test ediliyor

Hem Novo hem de Eli Lilly, kilo verdirici ilaçlarını 6 yaşından küçük çocuklarda test ediyor. Lilly'nin tirzepatid adlı ilacı, ABD'de sadece yetişkinlerde kullanım amacıyla tip 2 diyabet için Mounjaro, kilo kaybı için de Zepbound markaları altında onaylanmıştı.

İlaç firması Ely Lilly, "klinik çalışmalar halen devam ettiği için çocuklarda veya ergenlerde tirzepatid kullanımı hakkında gelecekteki planları" hakkında yorum yapamayacağını bildirdi.

Novo, dünya çapında yaklaşık 175 milyon obezite hastası çocuk ve ergen olduğunu ve bazıları için düşük kalorili bir diyet ve artan egzersizin yeterli olmayabileceğini kaydetti.

Sigorta karşılamazsa zayıflama iğnesinin aylık maliyeti 1300 dolar

ABD, gençlerde yeni zayıflama ilaçlarının kullanıldığı az sayıda ülke arasında yer alıyor. Alınan dersler başka ülkelerdeki sağlık yetkililerini de bilgilendirebilir. Novo, ilacın geçen yıl Almanya, İngiltere, Danimarka ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde gençler için benzer onaylar aldığını bildirdi.

Sağlık sigortası kapsamı olmaksızın Wegovy'nin ABD'de aylık maliyeti 1300 dolara kadar çıkabiliyor. Şimdiye kadarki veriler, ilacı bırakanların çoğunun verdikleri kiloların çoğunu geri aldıklarını gösteriyor. İlacı ömür boyu kullanmaktan kaçınmanın bir yolu olup olmadığı net değil.

Komodo, yaklaşık 20 milyon çocuğu ya da 12-17 yaş arası ABD nüfusunun yaklaşık yüzde 80'ini kapsayan sağlık sigortası taleplerini inceledi. Bu hastalar arasında 2,25 milyon ergenin, incelenen yaklaşık altı yıllık süre boyunca sigorta taleplerinde listelenen bir obezite teşhisi vardı. Analiz, Ekim 2023'e kadar kapalı sigorta talepleri kullanılarak gerçekleştirildi.

Uzmanlar: “Gelişimi nasıl etkileyeceğine dair yeterli veri yok”

Bazı tıp uzmanları, bu ilaçların gelişimi nasıl etkileyebileceğine dair kanıt eksikliği nedeniyle dikkatli olunmasını öneriyor.

ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü, kilo vermesi gereken çocuklara yardımcı olmak için ilaç yerine davranış terapisi ve beslenme eğitimi de dahil olmak üzere yoğun psikolojik danışmanlık alınması önerisinde bulunuyor.

Irvine'deki California Üniversitesi'nde pediatri profesörü olan Dr. Dan Cooper, "Bu ilaçların büyüyen çocuk bağlamında ne yaptığını gerçekten bilmiyoruz" dedi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG