Erişilebilirlik

Mısır ile İlişkilerde Yeni Dönem: Erdoğan ve Sisi El Sıkıştı


SOCCER-WORLDCUP/TURKEY-EGYPT
SOCCER-WORLDCUP/TURKEY-EGYPT

2013 yılında Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesinden sonra bozulan Türkiye-Mısır ilişkileri yeniden normalleşme işaretleri gösteriyor.

Endonezya’daki G-20 Zirvesi’nin ardından “Siyasette ebedi olarak dargınlık, kırgınlık, küslük olmaz. Vakti, zamanı geldiği anda oturur, değerlendirir, ona göre de bir yenilemeyi yapabilirsiniz” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yıllardır biraraya gelmeye reddettiği Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile Katar'da el sıkıştı.

Katar seyahati öncesinde İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan ayrılırken “rabia” işareti ile kendilerine uğurlamaya gelenlere veda eden Erdoğan’ın 2022 Dünya Kupası açılış maçı öncesindeki resepsiyonda Mısır Cumhurbaşkanı ile samimiyeti de görüntülendi.

“Türk milleti ile Mısır halkının geçmişteki birlikteliği bizim için çok önemlidir, yeniden niye olmasın?”

Erdoğan, dönüş uçağında gazetecilerin sorularına verdiği yanıtta ilişkileri daha iyi bir noktaya taşımak istediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı, “Bir süreç başlayabilir demiştik. Böyle bir sürecin başlaması için burada bir adım atılmış oldu ve hayırlısıyla görüşmeleri yaptık. Temennim odur ki, önce bakanlarımızla başlayan bir süreci, daha sonra inşallah üst düzey görüşmelerle iyi bir noktaya taşıyalım istiyoruz. Çünkü olaya ben şöyle bakıyorum, Türkiye-Mısır arası, bir liderler buluşması değildir, Türk milleti ile Mısır halkının geçmişteki birlikteliği bizim için çok önemlidir. Yeniden niye olmasın, yeniden niye başlamasın? Bunların sinyalini verdik. İnşallah fevkalade bir hal olmadıktan sonra bu adımı hayırlısıyla atarız” dedi.

Erdoğan, Türkiye’nin Mısır’dan ana beklentisini de “Bkarşı Akdeniz’de tavır içinde olanlara yönelik burada biz barışı ikame edelim” olarak ifade etti.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi henüz konu ile ilgili bir değerlendirme yapmazken Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada “Erdoğan ve Sisi'nin Katar'daki el sıkışması ikili ilişkileri geliştirmenin başlangıcı olacak” denildi.

Erdoğan-Sisi ilişkisinin geçmişi

Sisi ile Erdoğan ilk kez Mısır Cumhurbaşkanı’nın henüz genelkurmay başkanlığı görevindeyken 2013’ün Mayıs ayında Uluslararası Savunma Fuarı’na geldiğinde görüşmüşlerdi.

Bu ziyaretten 40 gün sonra dönemin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesi ile Türkiye ile Mısır ilişkileri hızla bozuldu.

2014’te İhvan (Müslüman Kardeşler) grubunun boykot ettiği seçimi kazanan Abdülfettah El Sisi’nin iktidarı boyunca Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı hakkında hep ağır ifadeler kullandı ve kendisiyle görüşmeyi reddetti.

13 Mart 2019’ta Diyabet Vakfı’nda yaptığı konuşmada, “Beni Sisi ile çok barıştırmak isteyenler var, asla kabul etmiyorum, etmem de. Neden? İşte bunlardan dolayı. Neden? Halkının yüzde 52 oyunu almış olan bir Mursi'yi ve arkadaşlarını cezaevine mahkum eden bir antidemokratla karşı karşıya gelmem, onunla aynı masada oturmam” diyen Erdoğan, Muhammed Mursi’nin mahkemede öldüğü 17 Haziran 2019’da ise yaptığı konuşmada Sisi’den 50 Mısırlı’yı idam eden “zalim” olarak bahsetmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG