Erişilebilirlik

Mısır'da Grevleri Durdurma Çabası


Greve giden Mısırlı polisler maaşlarının düzelmesini ve halkın kendisine saygı duymasını istiyor
Greve giden Mısırlı polisler maaşlarının düzelmesini ve halkın kendisine saygı duymasını istiyor

Mısırlı askeri liderler ülkeyi yeni bir krizin eşiğine getiren grev dalgasının sona ermesi çağrısında bulundu.

Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in istifa etmesinin ardından yönetimi devralan Yüksek Askeri Şura, sendika liderlerinden grevlere son vermesini istedi. Şura tarafından yapılan açıklamada, grevlerin üç hafta süren protestoların ardından zarar gören ekonominin toparlanmasını tehdit ettiği belirtildi.

Bununla birlikte askeri yönetim grevleri ve diğer protesto eylemlerini yasaklamadı. Yeni yönetim, demokratik geçiş sürecine bağlı kalacağı yönünde muhalefete güvence vermeye çalıştı. Askeri şura ayrıca yönetimi sivillerle paylaşma ve anayasayı halkoylamasıyla değiştirme yönünde de işaret verdi.

Mısır’da polis, tekstil işçileri, banka ve belediye çalışanları, petrol ve gaz sektörü işçileri ve otobüs şoförleri, kısmi ya da tüm günlük grevlere gitti. Greve gidenler yolsuzluk ve düşük maaşlar gibi bir dizi rahatsızlıkları olduğunu bildiriyor.

Kahire’deki Tahrir Meydanı’nda Mübarek aleyhtarı gösterileri organize eden genç protestocuların oluşturduğu Devrimci Gençlik İttifakı, sivil yönetime geçiş konusundaki taleplerini sıraladı. Grup, bir ay içinde sivil ve teknokratlardan oluşan bir hükümet kurulmasını istiyor. Grup ayrıca siyasi tutukluların serbest bırakılması ve 30 yıldır yürürlükte olan olağanüstü hal durumunun kaldırılması talebinde bulundu.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, 1981’den bu yana yürürlükte olan olağanüstü hal yasasının kaldırılması çağrısı yaptı.

XS
SM
MD
LG