Erişilebilirlik

Moskova’da IŞİD'in üstlendiği ve 100'den fazla kişinin öldüğü saldırıyla ilgili 11 şüpheli gözaltında


Kurtarma ekipleri saldırı sonrası alışveriş merkezinde çalışıyor
Kurtarma ekipleri saldırı sonrası alışveriş merkezinde çalışıyor

Rusya’nın başkenti Moskova’da büyük bir konser salonunun bulunduğu Crocus City Hall adlı alışveriş merkezindeki saldırıda yaşamını yitirenlerin sayısı 133'e yükseldi.

Saldırıda 100'de fazla kişi de yaralanmıştı.

Rus yetkililer, saldırıda yaralanan 100'den fazla kişi arasında 40'tan fazlasının durumunun ağır olduğunu belirtiyor.

IŞİD üstlendiği saldırıyla bağlantısı olan 11 kişinin yakalandığı açıklandı. Bu kişiler arasında, saldırıyı düzenlediğinden şüphelenilen dört kişinin de olduğu kaydediliyor.

Rusya İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada bu dört kişinin yabancı uyruklu oldukları, hiç birinin Rus vatandaşı olmadığı belirtildi. Ancak hangi ülke vatandaşları olduğu konusunda bir bilgi paylaşılmadı.

Saldırı, Rusya’da son 20 yılda yaşanan en ölümcül saldırı olarak kayıtlara geçmiş durumda.

Diğer taraftan, Rusya'da, saldırıyla ilgili bir Ukrayna bağlantısı kurmaya yönelik yorumlar gündemde.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mykhailo Podolyak, Kiev’in saldırıyla bir ilgili olmadığını söyledi.

Rus FSB servisi saldırıya karışan “dört teröristin” Ukrayna sınırına doğru giderken yakalandığını açıklarken, Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova da saldırının nerede planlandığını bildiklerini belirtti.

Reuters haber ajansı adını paylaşmadığı bir ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberinde ABD'nin saldırıyı IŞİD'in Horasan kolunun gerçekleştirdiğine dair istihbarat bilgisi olduğunu belirtti. Aynı yetkili ABD'nin Rusya'yı saldırı konusunda geride bıraktığımız haftalar içerisine uyardığını da söyledi.

Moskova'daki saldırı, 2004 yılında militanların aralarında yüzlerce çocuğun da olduğu binden fazla kişiyi rehin aldığı Beslan okul kuşatması olarak tarihe geçen saldırıdan bu yanaki en ağır saldırılardan biri.

Rus basınına göre, kamuflaj kıyafetli en az 5 kişi Crocus City alışveriş merkezindeki konser salonu yakınlarında ateş açtı. Saldırı "Picnic" adlı bir müzik grubunun konseri sırasında yaşandı.

TASS haber ajansı da ateş açılan binada patlama olduğunu ve yangın çıktığını bildirdi.

Saldırının ardından Moskova'da güvenlik önlemleri arttırılırken şehirde düzenlenecek tüm kalabalık etkinliklerin de iptal edildiği açıklandı.

Rus haber ajansı RIA’ya göre kamuflaj kıyafetli 5 kişinin ateş açması sonucu yaralananlar var.
Rus haber ajansı RIA’ya göre kamuflaj kıyafetli 5 kişinin ateş açması sonucu yaralananlar var.

Medvedev: "Saldırganlar ve saldırıyı planlayanlar yok edilmeli"

Rusya'nın Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı olan eski cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev, saldırıyı düzenleyen silahlı kişilerin ve saldırıyı planlayanların yakalanarak öldürülmesi gerektiğini söyledi.

Telegram'daki resmi hesabından açıklama yapan Medvedev, "Hepsi bulunmalı ve gaddar şekilde teröristler gibi yok edilmeli" ifadelerini kullandı.

ABD elçiliği uyarıda bulunmuştu

Rusya’daki ABD Büyükelçilği bu ay başında aşırıcı bazı unsurların Moskova’da saldırı planı olduğu uyarısında bulunmuştu.

Bu uyarı Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) Moskova’da bir sinagoga IŞİD’in bir hücresi tarafından gerçekleştirilecek saldırıyı önlediğini açıklamasından saatler sonra gelmişti.

Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray’dan Moskova’daki saldırıya ilişkin taziye mesajı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Moskova'daki saldırıya ilişkin görüntüler için "korkunç ve izlemesi zor" ifadelerini kullanan Kirby, olayla ilgili daha fazla bilgi edinmeye çalıştıklarını belirterek, "Düşüncelerimiz bu korkunç saldırının kurbanlarıyla birlikte. Henüz haberi almayan anneler, babalar ve çocukların olduğunu anlamak gerek. Bugün onlar için zor bir gün olacak. Düşüncelerimiz onlarla birlikte" demişti.

Kirby Amerikan vatandaşlarına da alışveriş merkezleri ve konser salonları gibi kalabalık yerlerden uzak durmaları uyarısında bulundu.

John Kirby, bir gazetecinin sorusu üzerine olayda Ukrayna ya da Ukraynalılar'ın dahil olduğuna ilişkin bir göstergenin olmadığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'dan taziye mesaı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yayımladığı bir mesajla saldırıyı kınadı. Blinken açıklamasında, "Amerika Birleşik Devletleri dün Moskova'da meydana gelen ölümcül terör saldırısını şiddetle kınamaktadır. Öldürülenlerin ailelerine, sevdiklerine ve bu hain saldırıdan etkilenen herkese en derin taziyelerimizi iletiyoruz. Terörizmin her türlüsünü kınıyor ve bu korkunç olayda hayatını kaybedenlerin yasını tutan Rusya halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Moskova'daki ABD Büyükelçiliği saldırının ardından Rus halkına en içten başsağlığı dileklerini ilettiklerini ifade etti.

ABD Büyükelçiliği Amerikan vatandaşlarına saldırının düzenlendiği konser salonu ve alışveriş merkezinden uzak durmaları konusunda uyardı.

Erdoğan'dan Putin'e taziye telefonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya lideri Vladimir Putin'le telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan görüşmede Putin'e Moskova'da gerçekleşen terör saldırısından duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve taziyelerini sundu.

Erdoğan, Putin'e Türkiye'nin terörün her türüyle mücadele konusunda işbirliğini geliştirmeye hazır olduğunu söyledi.

Türkiye'den diplomatik kaynaklara göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü.

Hakan Fidan görüşmede saldırıyı kınadı; Rus hükümeti ve halkına başsağlığı dileklerini iletti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'dan kınama

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Moskova'daki saldırının ardından bir açıklama yaptı. Elysee Sarayı tarafından paylaşılan mesajda Macron, hayatını kaybedenler için taziyelerini sunarken IŞİD'in üstlendiği saldırıyı da sert biçimde kınadı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD İsrail’e bomba sevkiyatını durdurdu – 8 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG