Erişilebilirlik

Mısır'da Müslüman Kardeşler Siyasi Yasağın Kalkmasını İstiyor


Mısır'da Müslüman Kardeşler Siyasi Yasağın Kalkmasını İstiyor
Mısır'da Müslüman Kardeşler Siyasi Yasağın Kalkmasını İstiyor

Mısır'daki Müslüman Kardeşler Örgüatü ülkenin en iyi örgütlenmiş muhalefet grubu. Müslüman Kardeşler'e üye Mısırlılar Cumhurbaşakanı Hüsnü Mübarek'in istifasını sağlayan protesto gösterilerine katılıdı ancak lider rolü üstlenmedi. Hala yasaklı olan parti, halkın desteğini kazanmak için yardım çalışmalarına hız vermiş durumda.

Müslüman Kardeşler Kahire yakınlarındaki El Faruk Hastanesi’nde halkın kalbini kazanmaya çalışıyor. Diğer kurumlar gibi bu hastane de Müslüman Kardeşler’den yardım aldığını resmen kabul etmiyor. Hastane müdürü Doktor Mecdi Abdül Aziz özellikle yoksullara hizmet verdiklerini söylüyor: "Acil servise genellikle zenginler geliyor. Yoksul halk da bu hastaneye geliyor, çünkü masraflarımızı hayırseverler karşılıyor."

Hastane hastaları iyileştiriyor ama aynı zamanda manevi destek de veriyor. Avukat İsmail Muhammed İsmail’in burada ameliyat olmak istemesinin nedeni de bu. Avukat şöyle konuşuyor: "Televizyonlarda Kuran’dan sureler okunuyor. Çalışanlar Allah’a inançlı. İslamla ilgili herşey beni manevi olarak rahatlatıyor."

El Faruk ve diğer islami hayır kurumlarından yardım alan hastaneler yoksul Mısırlılar için hükümetin veremediği sağlık hizmetleri sağlıyor. Doktor şunları söylüyor: "Hastaların Sağlık Bakanlığı sigortası var ama bakanlığın bütçesi bütün masrafları karşılamaya yetmiyor."

Müslüman Kardeşler cihat yanlısı bir örgüt değil. Ancak grubun eski liderlerinden Muhammed Mehdi Akif grubun amacının açık olduğunu söylüyor: "Mısır’ı İslam yönetmeli."

Hüsnü Mübarek’in istifası, serbest ve adil seçim yapılması ihtimali grup için bir fırsat doğurabilir.

Müslüman Kardeşler’in liderleri yoksul Mısır halkının seçimlerde kendilerine oy vereceğini umuyor. Tabii partinin seçimlere katılmasına izin verilirse.

İsmail Muhammed İsmail partiye oy verip vermeyeceğini söylemekten kaçınıyor. Mısır’da şeriatın gerekli olduğundan emin değil: "70’li yıllarda, eski cumhurbaşkanları Nasır ve Sedat dönemlerinde herkes kısa etek giyebiliyordu ama inançları daha kuvvetliydi. Şimdi daha çok kişi çarşaf giyiyor ama inançları boş. Umarım eskisi gibi inançlı olabiliriz. Umarım herkes daha fazla dine döner."

Yıllardır siyasi yasaklı olan Müslüman Kardeşler El Faruk Hastanesi gibi yerlerde destek kazanıyor. Ancak partinin Mısır’ın genelinde ne kadar destek göreceği belli değil.

XS
SM
MD
LG