Erişilebilirlik

Müdahaleden Sonra Gezi’de Durum


İstanbul Gezi Parkı'nda yatanlar (12 Haziran 2013, Çarşamba)
İstanbul Gezi Parkı'nda yatanlar (12 Haziran 2013, Çarşamba)
İstanbul Valisi’nin Gezi Parkı’na müdahale edilmeyeceğini açıklamasına rağmen Salı günü çevik kuvvetin Gezi’ye girmesinin ertesi gününde Park’ta görev yapan farklı kuruluşlar, destek için yollanan malzemeleri paylaşmakla uğraşıyordu.

Taksim Dayanışması parktaki çalışmalarını sürdürürken örgütün iki temsilcisiyle görüşme fırsatımız oldu. Ongun Yücel Salı günkü müdahalenin son derece sert olduğunu ve yüzlerce kişinin yaralandığını belirtti. Yaralanmaların çoğunun gaz bombalarının isabet etmesi ve plastik mermi kullanımından kaynaklandığını belirten Yücel, polisin gece saatlerinde kendiliğinden çekildiğini söyledi. Park’taki tıbbi malzeme ihtiyacının sosyal medya üzerinden duyurulduğunu belirten Yücel halkın desteğiyle parkın direndiğini kaydetti.

Taksim Platformu üyesi Beycan Taşkıran ise Salı günkü müdahaleden dolayı parktaki gösötericilerin öfkeli ve tepkili olduğunu söyledi. Taşkıran, Gezi Parkı’ndaki direnişin iktidarın 10 yıldır sürdürdüğü politikalardan beslendiğini söyledi. Başbakan Erdoğan’ın gerçek anlamda uzlaşmaya yanaşmadığını belirten Taşkıran bunun AKP hükümeti için şaşırtıcı olmadığını bildirdi. Hükümetin Kürt sorunu konusunda Kürtler’le, kadın sorunlarıyla ilgili olarak kadınlarla görüşmediğini belirtirken Taksim Platformu’nun geçtiğimiz hafta Bülent Arınç’la görüşmesinden sonra herhangi bir yanıt almadığına dikkat çekti. Taşkıran, bu görüşmenin sonucunu beklerlerken Tayyip Erdoğan’ın Taksim Platformu’yla ilgisi olmayan kişilerle görüşmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Gezi direnişinin Türkiye tarihinde bir ilk olduğunu belirten Taşkıran bu olayların farklı sınıfları, Türkler’i ve Kürtler’i ve her türlü yaştan insanı birleştirdiğini söyledi. Beycan Taşkıran, Abdullah Öcalan bayrağı taşıyanlarla, Anti-kapitalist Müslümanlar’ın ve Atatürk bayraklı göstericilerin birlikte hareket ederek direnmesinin önemine dikkat çekti.

Polis dünkü müdahalede Taksim Meydanı'nı boşalttıktan sonra Atatürk Kültür Merkezi üzerindeki pankart ve duyuruları kaldırdı, yerine Atatürk posteri ve Türk bayrakları astı
Polis dünkü müdahalede Taksim Meydanı'nı boşalttıktan sonra Atatürk Kültür Merkezi üzerindeki pankart ve duyuruları kaldırdı, yerine Atatürk posteri ve Türk bayrakları astı
“Biz Orantısız Güç Kullanımı Yüzünden Buradayız”

Konuştuğumuz üç lise son sınıf öğrencisi Park’ta direnmelerinin nedeninin polisin orantısız güç kullanması olduğunu belirtti. Burak D. İstanbul Valisi’nin yalan söylediğini ve polisin parka baskın yaptığını anlattı. Türkiye’nin Salı günü büyük bir tiyatro izlediğini söyleyen Burak D. daha önceki günlerde polisin büyük kalabalıkları birkaç dakikada dağıttığına dikkat çekerken, Salı günü Taksim Meydanı’nda eli molotoflu 5 kişiye müdahale edememesinin inandırıcı olmadığını söyledi.

17 yaşındaki Başak K. polisin öğle saatlerinde parka biber gazı attığını ve daha sonra parka girdiğinde orantısız güç kullandığını söyledi. 17 yaşında olduğu için geceleri parkta geçirmediğini söyleyen Başak, parktaki dayanışmadan çok etkilenmiş. Önceki günlerde gaz bombaları arasında yere düştüğünü söyleyen Başak, iki Galatasaray formalı kişinin kendini taşıyarak bir camiye götürdüğünü anlatıyor.

İlayda D. ise fizik ödevi olduğunu ve parkta olduğu için ödevi yetiştirmekte zorlandığını belirtti. İlayda fizik ödevini bitirmek için parktaki kütüphaneyi kullanmış. Üç genç de kütüphaneye kitap verdiklerini ve aldıklarını söyledi. Üç genç de parktaki paylaşım ruhundan çok etkilenmiş.

Burak D. çatışma olmadığı zaman iki sivil polisle sohbet ettiğini söyledi. Burak, sivil polislerin de çatışmadan sıkıldıklarını söylediklerini belirtiyor. Bazı polislerin durumdan rahatsız olduğunu söyleyen Burak, buna karşılık kendine müdahale eden bir polisin ise gülerek kendisiyle dalga geçtiğini söyledi. Burak BDP’lilerin de yaralılara yardım ettiğini ve polis şiddetinin tüm grupları birleştirdiğini belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “bu işin” 24 saat içinde bitirileceğini belirtmesinden sonra Gezi Park’ında gerilimli bekleyiş sürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG