Erişilebilirlik

Mülteci Gençlere New York'ta "Güvenli Bölge"


(Kaynak: refugeekidsfilm.com)
(Kaynak: refugeekidsfilm.com)

New York’taki bir kuruluş, dünyanın en zor bölgelerinden gelen tehdit altındaki gençler için "güvenli bir bölge" oluşturdu.

Her yaz altı hafta boyunca, Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC), genç mültecilere yönelik programlarıyla bu gençlerin eğitim yılına hazırlanmasına yardımcı oluyor. Yaşları 5 ile 19 arasında olan gençlerin İngilizcesi çok zayıf. Bazıları mülteci kamplarında ya da diğer zorlu koşullarda eğitim gören bu çocukların hepsi savaş, şiddet ve zulümden kaçanlar.

Amerika yavaş yavaş sabıka kaydı ve özgeçmiş araştırmasını tamamladığı Suriyeli ailelere kapılarını açarken, IRC’nin 130 öğrencilik programı bu çocukların hem dil ve geleneklere alışarak başarılı olmasına hem de onlara kabul gördüklerini hissettirmeye çalışıyor.

IRC eğitim ve öğrenim müdürü Sara Rowbottom, programa dahil olan Suriyeli gençlerin diğer öğrenciler kadar başarılı olacağını düşünüyor.

Amerika’ya gelen pek çok göçmenin ortak deneyimleri olduğunu söyleyen Rowbottom, pek çok ailenin 5 hatta 10 sene ayrı kaldıktan sonra birbirlerini tekrar tanıma ve aile olma sürecinden geçtiğine dikkat çekiyor. Uzman, program sayesinde öğrencilerin okulda ve okul dışında yaşadıkları olayları paylaşma fırsatını elde ettiğini ifade ediyor.

Yetişkinliğe erken giriş

16’ıncı senesine giren program Yugoslavya’dan kaçan mülteciler döneminde başlatılmış. Jeopolitik durum değişse de mülteciler --özellikle de okul yaşındaki çocuklar -- için güvenli alanlar yaratılması her zamanki kadar önemli. Rowbottom, programın kısa süre önce gelen mültecilere öncelik tanıdığını, bu çocukların eğitim özgeçmişini ve ailelerinin eğitim sistemiyle baş etme ve evde çocuklarına destek olma yeteneklerini değerlendirdiğini söylüyor.

Programla ilgili Refugee Kids Film (Mülteci Çocuklar Filmi) isimli belgeselde Amerika’ya varan çocukların yaşadığı zorluklar gözler önüne seriliyor. Nepalli Tek Nath, tek İngilizce konuşan kişi olduğu için ailesinin parasal sorumluluklarını sırtlanmasını anlatıyor. Tek Nath’ın, onlarca senesini mülteci kamplarından geçiren babası sürekli bir iş bulmakta zorlanmış.

Akademinin bir diğer mezunu olan George Tarr şimdi Brooklyn College’da siyaset bilimi öğrencisi. Tarr, büyükannesi ile beraber savaşla boğuşan Liberya’dan kaçmış. Tarr, genç bir mülteciyken New York’taki Staten Island’da yaşadığı ayrımcılığa rağmen Amerika’ya gelmenin kendisine bir yaşam amacı yarattığını söylüyor.

Tarr, okumayı sevmesinin ve büyükannesinin eğitimi teşvik eden tarzının yanı sıra IRC programının, gençlikte yaşadığı sıkıntılarla baş etmesinin kendisi için büyük önemi olduğunu söylüyor.

Tarr, halkın mültecilerle ilgili güvenlik kaygısını anladığını, ancak insanların genel tabloyu unutmaması gerektiğini söylüyor.

Genç mülteci, herkesin güvenliliğinin önceliği olduğunu, herkesin yaşamının önemli olduğunu ancak bazı insanların eylemleri nedeniyle diğer insanları dışlamanın kabul edilemeyeceğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG