Erişilebilirlik

Münih Konferansı Suriye'yi Kurtarır mı?


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov

Münih Güvenlik Konferansı sona erdi ama yankıları sürüyor. Uzmanlara göre, büyük umutlar bağlanan konferansın uluslararası barış politikaları ve Avrupa'daki güvenlik mimarisinin geleceği konusunda ne kadar başarılı olduğu konusunda değerlendirme için çok erken.

Suriye’deki savaş, IŞİD terörüne karşı operasyonlar ve sığınmacı krizinin gündemde olduğu Münih Güvenlik Konferansı sona erdi ama yankıları sürüyor. Siyasi yorumculara göre, büyük umutlar bağlanan konferansın uluslararası barış politikaları ve Avrupa'daki güvenlik mimarisinin geleceği konusunda ne kadar başarılı olduğu konusunda değerlendirme için çok erken.

Bir yandan ise ABD ve Rusya başta olmak üzere tarafların yapıcı görüşmeler gerçekleştirmesi açısından önemli. Nitekim konferansa paralel ABD Başkanı Obama’nın Rusya Devlet Başkanı Putin’i arayarak telefonda görüşmesi ve Suriye’deki son durumu ele almaları kritik bir gelişme. İki liderin Münih Güvenlik Konferansı’ndan bir gün önce, yine Münih’te düzenlenen Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun zirvesinde elde edilen uzlaşıyı övdükleri ve bunun yaşama geçirilmesi için diplomatik kanallar üzerinden işbirliğinin etkinleştirilmesine karar verdikleri açıklandı. Obama ve Putin’in IŞİD’e karşı mücadele konusunda da hemfikir oldukları duyuruldu.

Suriye Destek Grubu toplantısında, tarafların bir hafta içinde ateşkese gidilmesi konusunda uzlaştığı haberleri heyecana yol açmış ve bu uzlaşının Münih Güvenlik Konferansı'nda daha da netleşeceği tahmini yapılmıştı. Konferansın sonuçlarını değerlendiren Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise Suriye’de yakın bir tarihte ateşkes konusunda umutlu konuşmadı ve ateşkese yüzde 51 şans verdi. Steinmeier, konferansta elde edilen ve şu an için kesinleşen bir sonucun, abluka altındaki bölgelere insani yardımın ivedilikle ulaştırılması olduğunu duyurdu. Alman Dışişleri Bakanı’nın değerlendirmesi Münih’te hedefe ulaşılamadığı şeklinde yorumlanıyor.

Medvedev’den tartışmalı soğuk savaş açıklaması

Klasik uluslararası zirvelerin protokolünden uzak bir çerçevede düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’nın en yankı uyandıran konuşmalarından birini Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev yaptı. Son yıllarda Rusya ile AB ilişkilerinin dramatik bir şekilde kötüleşerek, durma noktasına geldiğini iddia etti. Medvedev bu durumu konferansta çok tartışılan ‘Yeni bir soğuk savaş dönemi yaşıyoruz’ sözleriyle tanımladı. Başta Suriye olmak üzere uluslararası soruların çözümü için ABD ve Rusya arasında diyalog ve düzenli görüşmelere alternatif görmediğini de söyledi Rusya Başbakanı; Suriye ve Türkiye tarafından gündeme getirilen kara operasyonlarına ise Rusya’nın karşı olduğunu, sorunun hükümet ve muhalefet arasında barış masasına oturmakla çözülebileceğini de belirtti.

Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Medvedev'in soğuk savaş sözlerinin yanlış yorumlandığını öne sürerek, “Anladığımız kadarıyla: Yeni bir soğuk savaşın içine sürüklenecek bir durumdan kaçınmalıyız” dedi.

20 ülkenin hükümet ve devlet başkanı ile yaklaşık 60 dışişleri ve savunma bakanının katıldığı konferansta ele alınan bir diğer konu Avrupa'nın bir numaralı sorunu haline gelen sığınmacı krizi oldu.

Konferans kapsamında Almanya’nın gündeme getirdiği, sığınmacıların yasal yollardan AB’ye gelmeleri ve belli bir kontenjana göre birlik içerisinde dağıtılması önerisi, Berlin’in en önemli ortağı Fransa tarafından reddedildi.

Münih’te konuyla ilgili açıklama yapan Fransa Başbakanı Manuel Valls, AB dış sınırların korunması ve Yunanistan ile İtalya’da sığınmacıların ilk kayıtlarının yapılacağı kampların kurulmasının daha önemli olduğunu savundu ve “Avrupa’nın daha fazla sığınmacı alamayacağının mesajı verilmeli” dedi.

Başbakan Merkel geçen hafta Ankara’da yaptığı temaslarda önceliğinin sığınmacıların Türkiye'de alınacak önlemlerle Avrupa'ya gelişi durdurulurken, AB içerisinde sığınmacıların adil şekilde dağıtılması konusunda görüş birliğine varılması olduğunu açıklamıştı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG