Erişilebilirlik

Mursi Yanlılarının Gösterilerine Katılım Azalıyor


Mübarek'in Tahliyesine Tepkiler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00
Mısır’da Müslüman Kardeşler yandaşları, bugün de Kahire sokaklarında gösteriler düzenledi ve askeri müdahaleyle devrilen eski Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi’nin görevine iadesi çağrısında bulundu.

Müslüman Kardeşler, günlerdir ilk kez gösteri düzenliyor. Ancak gösterilere katılım oranı öncekilere göre daha az. Göstericilerin sayısı öncekiler gibi onbinleri bulmasa bile, binlerle ifade ediliyor.

Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sissi’nin yönetimindeki ordu, geçen hafta içinde çok sayıda Müslüman Kardeşler yetkilisi ve destekçisini gözaltına aldı. Örgütün ruhani lideri Muhammet Bedii de gözaltına alınanlar arasında bulunuyor.

Mursi’nin görevden alınmasından bu yana binden fazla kişi, çıkan şiddet olaylarında hayatını kaybetti. Bunlar arasında güvenlik kuvvetlerinin sert bir şekilde müdahale ettiği iki büyük gösteri oldu. Ordu, Müslüman Kardeşler’i şiddet olaylarını kışkırtmak ve çok sayıda güvenlik kuvvetleri üyesini öldürmekle suçluyor.

Dün de geçici hükümet, 85 yaşındaki eski diktatör Hüsnü Mübarek’i cezaevinden çıkardı. Mısır’ı 29 yıl boyunca idare eden Mübarek, dün gözetim altında tutulduğu askeri hastaneden alınarak ev hapsine kondu.

Ayrıca 2011 yılında görevden alınmasıyla sonuçlanan ayaklanmada yüzlerce kişinin ölümünden de sorumlu tutulan Mübarek bu suçlamalarla ilgili de yargılanmayı bekliyor.

Mısır’da devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, 2011 yılında protestocuların öldürülmesi olayları ve yolsuzluk suçlamalarıyla hapsedilmişti. Ancak Mübarek mahkeme kararıyla ev hapsine alınıyor. Mahkemenin verdiği tahliye kararı her ne kadar Mısır yasalarına dayansa da, ciddi ölçüde siyasi etkiler taşıyor.

Eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, tam 30 yıl boyunca Mısır’da iktidarın sembolüydü. Mahkemenin gözaltının sona ermesi kararı Ortadoğu uzmanı James Phillips’e göre tesadüf değil: “Mübarek’in hapiste oluşunun ordunun itibarına gölge düşürdüğü, dolayısıyla, askeri yetkililerin Mübarek’in serbest bırakılmasını istediği herkes tarafından bilinen bir gerçek.”

Phillips’e göre, birçok subay, Mübarek’in demir parmaklıklar arkasındaki görüntüsünden rahatsızdı. Eski cumhurbaşkanının tahliyesinin ordunun istikrarı sağlamaya çalıştığı sırada moralleri yükselteceği düşünülüyor.

Bu adım, ayrıca geçmişte Mübarek yönetimiyle iyi ilişkiler içinde olan ve ülkeye milyarlarca dolar yardım sözü veren bazı ülkeleri de sevindirebilir.

James Phillips, "“Bu ayrıca Mübarek’in serbest bırakılması için çabalayan Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin Mısır üzerinde artan etkisini dengeleyebilir,” diyor.

Mübarek’in salıverilmesi her ne kadar siyasi bir hamle olarak görünse de yasal bir dayanağı bulunuyor. Mübarek hala bazı suçlamalarla karşı karşıya olsa da mahkeme Mısır yasalarının öngördüğü en uzun tutukluluk süresini tamamladığına karar verdi.

Eski lider, hala 2011 yılında devrilmesini isteyen protestocuların ölümlerinin önüne geçemediği suçlamasıyla hakim karşısına çıkabilir. Ancak Washington Enstitüsü’nden David Pollack’a göre, Mübarek’in serbest kalması Mısır’da ordu önderliğindeki hükümete karşı olan Müslüman Kardeşler ve diğer gruplara açık bir mesaj niteliği taşıyor: “Burada verilen mesaj şöyle: Artık sahnede başka bir oyun var. gerçek hain, suçlu ajan ve teröristler Müslüman Kardeşler’dir.”

Mısır’da hapisteki Mübarek görüntüleri yerini giderek Müslüman Kardeşler’in üst düzey yöneticilerinin yakalandığı bir ortama bırakıyor.


STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG