Erişilebilirlik

Musk Twitter'ın "İçerik Moderatörü" Rolüne Soyunuyor


Elon Musk, Twitter'ın dizginlerini eline aldıktan birkaç gün sonra ve Kongre ara seçimlerine bir hafta kala, ABD siyasetinin sw en önemli sosyal medya platformlarından biri olan Twitter'da kendisini moderatör olarak konumlandırdı.

Musk, farklı görüş açılarından oluşan "içerik denetleme konseyi"ni oluşturmadan önce platformdaki içerikler ya da yasaklı hesapların yeniden açılması konusunda büyük kararlar almayacağını söyledi.

Musk'ın Twitter'ın içerikle ilgili uygulamalarının gevşetilmesini isteyen sağcı siyasetçilerle doğrudan ilişki içinde olduğu biliniyor. Bu siyasetçilerden biri, Arizona eyalet genel sekreterliği yarışına Cumhuriyetçi Parti'den katılan Mark Finchem.

Finchem, hafta başında Twitter hesabının kısa süreliğine askıya alınmasından sonra yeniden tweet atmasını sağlamasında Musk'ın rolü olduğunu söylüyor.

Twitter'daki profilini "Twitter Şikayet Hattı Operatörü" olarak değiştiren Musk, profil fotoğrafına da emekleme çağında elinde telefon ahizesiyle çekilmiş bir fotoğrafını koydu. Twitter dışındakilerin Musk'ın kimlere iltimas geçtiği ya da kimlerin hesabının askıya alındığını bilmesi neredeyse imkansız. Şirket, Musk'ın kişisel olarak Twitter üzerinden verdiği yanıtlar dışında medyanın sorularına yanıt vermeyi durdurdu.

Musk, Twitter'daki müdahalelerine geçen hafta, platformun yeni sahibi olduğu gün başladı. Muhafazakar bir siyasi podcast yayıncısının, Twitter'ın liberallere iltimas geçtiği ancak muhafazakar sesleri gizlice arka plana attığına ilişkin örnekler paylaşmasına Musk, "Bugün bu konuyu inceleyeceğim" şeklinde yanıt verdi.

Siyasi doğruculuk ve feminizme karşı kullandığı kışkırtıcı söylemleri bazı sağcı aktivistler arasında popüler olan Kanadalı psikolog Jordan Peterson'ın kızı, babasının askıya alınan Twitter hesabının yeniden açılması için Musk'a başvurdu.

Jordan Peterson'ın Twitter hesabı, trans aktör Elliot Page hakkında yazdığı bir tweet'in platformun nefret söylemi kurallarını çiğner nitelikte olması nedeniyle askıya alınmıştı.

"Küçük ve belirsiz nedenlerle hesabı askıya alınanlar Twitter hapishanesinden serbest bırakılacak" sözü veren Musk, aylar öncesinde Peterson'a atıfta bulunarak, Twitter'ın "karşıt görüşleri bastırmada çok ileri gittiğini" söylemişti.

Musk'ın Twitter'ın başına geçtikten sonraki en büyük adımlarından biri, şirketin ana gelir kaynağı olan reklam verenlere yazdığı açık mektuptu.

Musk, mektubunda, platform üzerinde ifade özgürlüğünü savunmaya devam ederken Twitter'ın "herkese açık bir cehennem" haline gelmesine izin vermeyeceğini belirtti.

Musk şimdi de şirketin gelir kaynaklarını çeşitlendirmek için Twitter'ın doğrulanmış hesap göstergesi olan mavi tık kullanımına 8 dolar ücret talep etmeyi planlıyor.

Mavi tık, Twitter'da elitizm yapıldığı gerekçesiyle eleştiriliyordu. Ancak uygulamanın amacı, siyasetçi, marka ya da gazeteci gibi kamuoyunun gözü önünde olan kişi ve kurumların Twitter hesaplarının gerçekten de kendilerine ait olduğunu göstermek.

Mavi tık, tanınmış kişiler adına sahte hesap açılmasını ve dezenformasyonun yayılmasını engellemek için getirilen bir uygulama.

Ancak bazıları, Musk'ın Twitter'ın toksik bir ortam haline gelmesinin önünü açtığı ve bunun, markalarına zarar vereceği kaygısı duyuyor.

General Motors, Musk yönetiminde şirketin gidişatını izleyeceğini, bu esnada Twitter üzerinden reklam vermeyi durduracağını bildirdi.

Dün de 30'dan fazla hak ve özgürlük grubu, Twitter'a en çok reklam veren 20 şirkete gönderdikleri açık mektupta, Musk yönetimi altında "marka güvenliğini" tehdit etmesi ve içerik denetimi uygulamasını rafa kaldırması durumunda, platforma reklam vermeyi durdurmaları taahhüdünde bulunmalarını istedi.

Musk, haftasonunda, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin eşine yönelik saldırı hakkında asılsız iddialar içeren bir yazıyı paylaştı; daha sonra paylaşımı kaldırdı. Musk'ın son günlerdeki yorumlarıysa çoğunlukla muhafazakar seslere verdiği yanıtlardan oluşuyor.

Stratejik Diyalog Enstitüsü'nden araştırmacı Jared Holt, büyük sosyal medya firmalarının genellikle sahiplerinin heveslerine göre yönetildiğini söylüyor.

Holt, "Bu sorun özellikle Elon Musk gibi birinin, tutarlı bir şirket yöneticisi olarak davranmak yerine dizginleri eline alması ve kendisini platformun kralı ilan etmesiyle daha da dikkat çekiyor" diyor.

Musk aynı zamanda niyeti hakkında kafa karıştırıcı mesajlar da veriyor. Twitter'ın muhafazakarların şikayetlerine yanıt verdiğine ilişkin açık örneklere rağmen platformun dezenformasyonla mücadele uygulamalarının hala devrede olduğunu gösteren çok sayıda kanıt da var.

Öte yandan Musk, Twitter'ın güven ve güvenlik sorumlusu Yoel Roth'u savundu. Bazı muhafazakarlar, liberal görüşler ifade ettiği gerekçesiyle Roth'un kovulması çağrısı yapmıştı.

Roth, Twitter'ın başka üst düzey yetkilileri işten çıkarılmasına ya da istifa etmesine rağmen görevini sürdürüyor.

Twitter'ı uzun zamandır takip edenler, Musk'ın "içerik denetim konseyi" planının etkinliği konusunda şüpheleri olduğunu ifade ediyor.

Bunun bir nedeni, Twitter bünyesinde zaten içerik kontroluna ilişkin soruları yanıtlamak üzere bir güven ve güvenlik danışma konseyinin bulunması.

Konsey üyesi olan, tehdit ve gizli takip (stalking) gibi çevrimiçi zararlı hareketlerle mücadelede 2009 yılından beri Twitter'la çalışan Virginia Üniversitesi'nden hukuk profesörü Danielle Citron, "Bunun nasıl bir fark yaratacağını gerçekten bilmiyorum. Konseyimiz, ifade özgürlüğüne ilişkin görüşlerin tüm yelpazesine sahip" dedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG