Erişilebilirlik

Müslüman Kardeşler'den Gösteri Çağrısı


A supporter holds a poster of Egypt's Islamist President Mohammed Morsi with Arabic that reads, "Sisi traitor," during a rally, in Nasser City, Cairo, Egypt, July 4, 2013.
A supporter holds a poster of Egypt's Islamist President Mohammed Morsi with Arabic that reads, "Sisi traitor," during a rally, in Nasser City, Cairo, Egypt, July 4, 2013.
Mısır’da ordunun barışçı gösterilere izin vermesinden sonra Müslüman Kardeşler, bugün Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi’nin görevden alınmasını protesto etmek amacıyla büyük bir gösteri çağrısında bulundu.

Gösterilere Müslüman Kardeşler’in yanı sıra, bir dizi diğer İslamcı partinin de katılması bekleniyor.

Ordunun iki gün önceki müdahalesinden bu yana Mısır sokaklarında daha çok muhalefet yandaşlarının katıldığı kutlamaların havası hakimdi.

Ordu Mursi’nin yerine geçici cumhurbaşkanlığına Anayasa Mahkemesi başyargıcı Adli Mansur’u atadı. Mansur, dün yemin ederek görevine başladı. Müslüman Kardeşler ise yeni atamayı reddediyor.

Müslüman Kardeşler: ‘Barışçı protestoya devam’

Müslüman Kardeşler hareketinin siyasi kanadı Özgürlük ve Adalet Partisi’nin dış ilişkiler komisyonu başkanı İslam Abdülrahman, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, ordunun idaresindeki siyasi süreci boykot edeceklerini söyledi. Abdülrahman, hala barışçı mücadelenin gücüne inandıklarını, ellerine silah alıp kendilerini savunmayacaklarını belirtti.

İslam Abdülrahman ayrıca, askeri darbelerden sonra iç karışıklıklar yaşayan Cezayir ya da Pakistan gibi ülkelere benzeyebilecekleri iddiasını reddetti.

Özgürlük ve Adalet Partisi, iki yıl önce Hüsnü Mübarek rejimini deviren ayaklanmanın ardından yaşanan demokratikleşme sürecinde, bir dizi seçimle birlikte iktidara gelmişti. Bununla birlikte bugünkü gösteriler, Müslüman Kardeşler’in hala ne kadar popüler olduğu konusunda işaretler verebilir.

Öte yandan marjinal İslamcı unsurların, Mursi’nin görevden alınmasını protesto etmek amacıyla, silahlı misilleme yapabileceği yolunda kaygılar da bulunuyor. Bugün erken saatlerde Sina Yarımadası’nda “İslamcı” oldukları bildirilen silahlı grupların bir dizi askeri ve polis kontrol noktasına saldırdığı, bir askeri öldürdüğü ve ikisini yaraladıkları bildiriliyor. Ancak asayişin çok gevşek olduğu Sina’da İslamcı militanların Mursi hükümeti döneminde de zaman zaman benzer saldırılar düzenledikleri biliniyor.

Ordudan uzlaşma çağrısı

Müslüman Kardeşler’e misilleme yapılmayacağı güvencesi veren ordu, uzlaşma çağrısı yapıyor. Bir askeri sözcü de grubun üyelerinin rastgele gözaltılar gibi önlemlere maruz kalmayacağını bildirdi. Ancak savcılar grubun 300 kadar üyesi hakkında tutuklama kararı çıkarttı. Müslüman Kardeşler’in bazı üst düzey üyeleri gözaltına alındı. Devrik Cumhurbaşkanı Mursi de askeri gözetim altında tutuluyor.

Müslüman Kardeşler, diğer İslamcı basın-yayın organları gibi kendi televizyonu ve gazetesinin kapatılmasını eleştirdi, bu uygulamanın Mısır’ı eski baskıcı politikalar, diktatörlük ve yolsuzluk dönemlerine götüreceğini iddia etti.

Mursi ve diğer Müslüman Kardeşler üyeleri hakkında ayrıca “yargıya hakaret” suçundan gelecek hafta soruşturma başlatılacağı bildiriliyor.

Obama yönetimi ‘darbe’ demiyor

Obama yönetimi, Mısır’daki askeri müdahaleyi “darbe” diye tanımlamayı reddetti. Bu tarz bir tanımlama, Amerika’nın Mısır ordusuna her yıl verdiği 1,5 milyar dolarlık askeri yardımları kesmesine yol açabilir. Başkan Obama ayrıca, yönetimin mümkün olan en kısa sürede Mursi hükümetine olmasa bile, “demokratik yollardan seçilen bir hükümete devredilmesi” çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Navi Pillay, rastgele tutuklamalar ve basın-yayın organlarının kapatılmasından kaygı duyduğunu açıkladı, “yasadışı misilleme eylemlerinden” uzak durulması çağrısı yaptı.

Geçici hükümet sürecine katılmayı tercih eden bazı siyasi gruplar da tutuklamaları eleştirdi, Müslüman Kardeşler’in siyasi süreçten dışlanmaması gerektiğini savundu.

İslamcı politikacıların hazırladığı anayasayı da askıya alan ordu, anayasanın gözden geçirilmesi için bir komisyon atamayı ve yeni seçim tarihi belirlemeyi planladığını açıkladı.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG