Erişilebilirlik

Myanmar BM Büyükelçisi: ‘Teröre Karşı Askeri Önlemler Sürecek’


Myanmar’ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Aung Lynn Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı. Büyükelçi Myanmar’da yaşanan kriz ile ilgili olarak ülkesinin güvenlik güçlerinin sürekli olarak saldırı altında kaldığını, sonuçta askeri olarak önlem almak zorunda kaldıklarını söyledi.

Büyükelçi Lynn “Bu saldırılar yüzünden çok sayıda güvenlik görevlisi ve suçsuz insan öldü. Güvenlik güçleri düzenli olarak teröristlerin saldırısı altındaydı. Yaşananlar karşısında adım atmak zorundaydılar” dedi. Askerlerin orantısız güç kullandıklarını kabul etmeyen Lynn, “Bunun orantısız olduğunu nasıl söylersiniz. Bu saldırılara karışmış çok sayıda terörist olabilir. Dolayısıyla askeri önlemler alınmaya devam edecek. Terör faaliyetlerine karışmamış olanların köylerini terk etmesine gerek yok. Halen bölgede bizzat askerler tarafından korunmakta olan çok sayıda Müslüman köyü var” dedi.

“Bölgeden kaçmak zorunda kalan 370 bini aşkın sivilin masum olmadığını ve terörle bağlantılı olduğunu mu düşünüyorsunuz?” sorusuna da Büyükelçi “Rakamlar üzerinden konuşmak istemiyorum. Gerçekten burada yaşayan ve bölgedeki diğer topluluklarla barış içerisinde yaşayabilecek masum tüm köylüleri geri almaya hazırız” diye konuştu.

Söz konusu kişilerin geri dönüş süreçleri ile ilgili olarak vatandaşlık da dahil çeşitli imkanların bulunduğunu söyleyen Büyükelçi “Zaten neden hali hazırda vatandaş değiller ki?” sorusuna da “ Biz bununla ilgili süreci başlattık ancak bu kişiler bu noktada işbirliği yapmıyorlar. Çünkü onlar kendilerini Rohingyalılar olarak tanımlamak istiyorlar ama böyle bir tanımlamamız yok” dedi.

Myanmar’ın Nobel Barış Ödülü sahibi Başbakanı Aung San Suu Kyi’nin neden halen böylesi bir kriz yaşanan bölgeyi ziyaret etmediği sorusunda da Lynn “Kendisi bölgedeki gelişmeleri yakından takip ediyor, ama Myanmar’ın tek sorunu bu değil kendisinin takip ettiği bir barış süreci, ulusal ve uluslararası çok sayıda konu var” yorumunu yaptı.

Bölgenin uluslararası gözlemcilere neden açılmadığı sorusuna da Büyükelçi “Gazeteciler oradalar, hatta Amerika’nın Sesi muhabiri bile orada” diyerek yanıt verdi.

Büyükelçi Lynn ayrıca Başbakan Aung San Suu Kyi’nin BM Genel Kurulu’na katılmayarak da uluslararası kamuoyuna güçlü bir mesaj vermeye çalıştığını söyledi. Lynn “Biz bu sorunu uzun vadede çözmek isteyen herkesle çalışmaya hazırız” ifadesini kullandı. Büyükelçi Myanmar’ın başta Çin olmak üzere komşuları ile iyi ilişkileri olduğunu belirtirken olayların Çin ile aralarındaki boru hattını engellemeyeceğini hükümetin bu krizin ekonomik alanlara yansımaması için büyük çaba sarf ettiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG