Erişilebilirlik

“Nancy Pelosi’yi Rehin Alıp Dizlerini Kırmak İstedim” 


Pelosi çiftinin San Francisco'daki evi
Pelosi çiftinin San Francisco'daki evi

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin eşi Paul Pelosi’ye evinde çekiçle saldıran zanlı polise verdiği ifadede, Demokrat lideri rehin alarak “diz kapaklarını kırmak istediğini” söyledi.

Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre 42 yaşındaki zanlı David DePape, “Kongre’nin diğer üyelerine eylemlerinin sonuçları olduğunu göstermek istediğini” anlattı.

Federal suç duyurusunda, sırt çantasında bant ve plastik kelepçe taşıdığı belirtilen saldırgan DePape’in, Pelosi çiftinin San Francisco’daki evine Cuma sabahı erken saatlerde girdikten sonra 82 yaşındaki Paul Pelosi’nin uyuduğu üst kata çıktığı, “Nancy” ile konuşmak istediği kaydedildi.

Paul Pelosi’nin saldırgana Nancy Pelosi’nin evde olmadığını ve önümüzdeki günlerde de gelmeyeceğini belirtmesine rağmen, zanlının bekleyeceğini söylediği ifade edildi. Saldırganın o sırada Paul Pelosi’yi bağlamak için plastik kablo bağlarını çantasından çıkardığı kaydedildi.

Sekiz sayfalık suç duyurusuna göre saldırgan polise Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’yi “kendisiyle konuşmak için rehin tutmak istediğini ve kendisini Demokrat Parti’nin söylediği yalanların lideri olarak gördüğünü” anlattı.

“Saldırı kasıtlı”

Aşırı sağcıların ve hatta bazı önde gelen Cumhuriyetçiler’in özellikle sosyal medyada, ABD’de yapılacak ara seçimlerden bir hafta önce gerçekleşen saldırıya ilişkin komplo teorileri paylaştıkları görülmüştü.

San Francisco bölge savcısı ve polis şefi saldırının kasıtlı olduğuna dikkat çekmişti.

DePape bir aile ferdini tehdit etmek ya da yaralamak suretiyle federal bir yetkiliyi etkilemek, engellemek ya da federal yetkiliye misilleme yapmakla suçlanıyor. Zanlı Amerikalı bir yetkiliyi kaçırmaya teşebbüsle de suçlanıyor.

Pelosi’nin eşine çekiçle saldıran zanlının 2000 yılında ABD’ye yasal şekilde gelen bir Kanada vatandaşı olduğu ancak vizesi bittikten sonra ülkede kalmaya devam ettiği belirtiliyor.

San Francisco’da kimileri tarafından çıplaklık yanlısı bir aktivist olarak bilinen ve bir dizi komplo teorisine inandığı gözlemlenen saldırganın son iki yıldır California, Richmond’da bir evin garajında yaşadığı belirtiliyor.

Saldırıya uğrayan Paul Pelosi San Francisco’da kaldırıldığı hastanede ameliyata alınmıştı. Pelosi’nin tedavisi devam ediyor. Saldırı gerçekleştiğinde başkent Washington’da bulunan Nancy Pelosi hızla California’ya dönmüştü.

ABD’de başkanların aksine kongre liderlerinin kendilerine koruma sağlanırken aile fertlerine koruma sağlanmıyor.

San Francisco bölge savcısı Brooke Jenkins, saldırıya ilişkin komplo teorilerini güçlü bir dille reddetti, saldırganın Demokrat lider Nancy Pelosi’yi hedef aldığını söyledi.

Savcı, “Elimizde Paul Pelosi ve saldırganın birbirini olaydan önce tanıdığını gösterecek hiçbir şey yok” dedi.

Ara seçim öncesi Kongre üyelerine tehditlerle gerilim yüksek

ABD’de 8 Kasım’da yapılacak ara seçimler öncesinde Kongre üyeleri ve diğer yetkililere yönelik rekor düzeyde güvenlik tehditleri sebebiyle gergin bir ortam var.

Pelosi’nin eşine yönelik saldırı,Kongre üyeleri ve seçilmiş yetkililere yönelik güvenlik endişelerini tetikledi.

Geçtiğimiz yıl içinde Kongre üyelerine yönelik yaklaşık 10 bin tehdidin bulunduğunu belirten ABD Kongre Polisi, Kongre üyelerine önlem almaları tavsiyesinde bulundu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG