Erişilebilirlik

NASA Artemis Ekibini Nüfus Çeşitliliğine Göre Belirliyor


Dünya, NASA'nın Artemis misyonu ile Ay seyahatini yapacak astronot ekibini açıklamasını bekliyor. NASA'nın mürettebat içinde çeşitliliği desteklediği bir dönemde birçok astronot heyecanla göreve seçilmeyi umuyor.

NASA'nın Artemis programında çeşitliliği sağlama girişimi Başkan Joe Biden'ın 2022 mali yılında Kongre'den NASA için istediği 25 milyar dolarlık kaynak talebinde de yer almıştı.

İlk Ay misyonu en erken 2024'te başlayacak.

NASA Artemis Ekibini Nüfus Çeşitliliğine Göre Belirliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00


"Astronot ofisinin elinde herkesin özgeçmişi, temel eğitimleri ve özellikleri mevcut. Herkes kendi adının okunmasını bekliyor" diyen NASA astronotlarından Stan Love, ekiplerin 1960 ve 70'lerin Apollo programındakinden farklı olacağı görüşünde. Love, "Nüfus yapımızı çeşitlendireceğiz, Ay'a ayak basanlar sadece beyaz erkekler olmayacak" diyor.

Ay'a ayak basan ilk siyah olarak tarih yazabilme olasılığı olan astronot Victor Glover da heyecanını "Patronlarımızın işini zorlaştırıyoruz. Çünkü birimizi seçmek zorundalar. Bence hepimiz hazırız, eğitimliyiz ve bu görevi başarıya ulaştırma konusunda yetkiniz" sözleriyle ifade etti.

NASA Orion Program Entegrasyon Müdürü Branella Rodriguez, "Bence kadın olsun, erkek olsun bu hepimiz için önemli. Bence bu harika. Bir devlet kurumu olarak, ülke ve dünya olarak yapmamız gereken insanoğlunu yeniden Ay'ın yüzeyini keşfetmeye gönderebildiğimizi göstermek" diyor ancak bir taraftan da Ay'a ilk kadını taşıyacak tarihi bir projede yer almaktan da gurur duyuyor.


NASA'daki mevcut 41 astronotun üçte birini kadınlar oluşturuyor. Bunların 12'si beyaz değil. 16'sı deneyimli pilotlar, geri kalanlar jeoloji, tıp ve mühendislik gibi alanlarda uzman. Bunlar ekibe profesyonel çeşitlilik getiriyor.

Diğer taraftan astronotlar ve uzmanlar, misyonla ilgili öne çıkan özelliğin sadece ekibin çeşitliliğiyle ilgili olmadığının da altını çiziyor.

NASA 50 Yıl Sonra Neden Yeniden Ay'a Gidiyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:16 0:00


Astronot Victor Glover, görüşlerini şu ifadelerle paylaştı: "Bana soruyorlar: 'Sence küçük siyah çocuklar sana özenip senin gibi olmak istiyorlar mı? diye. Ben Amerika'yı temsil ediyorum. Beyaz küçük çocuklar, Meksikalı küçük çocuklar, Latin küçük çocuklar ve İranlı küçük çocuklar bizim ne yaptığımızı takip ediyor. Bu belki de evrendeki en bilinen sembollerden biri."

NASA'nın 3 Nisan'da Artemis II misyonundaki ekibi açıklaması bekleniyor. Bu misyon Ay'ın yörüngesine girecek ancak Ay'a inmeyecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG