Erişilebilirlik

NASA Mars'ta Hayat İzi Buldu mu?


NASA Mars'ta Hayat İzi Buldu mu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, Mars gezegeniyle ilgili araştırmalarını sürdürüyor. NASA, Mars’taki Curiosity uydusunun ilk kaya tozu analizlerine bakarak, Kızıl Gezegenin geçmişte mikro-organizmalara ev sahipliği yapmış olabileceği kanısına vardı.

NASA, Mars’ta geçmişte mikrobik canlıların yaşamış olabileceğine dair yeni kanıtlar bulduğunu açıkladı.

NASA’nın Mars’taki uydusu Curiosity, gezegendeki eski bir kaya parçasından aldığı toz örneğini uzay gemisi içinde bulunan laboratuvarda inceledi.

Araştırmacılar, Yellowknife Koyu olarak bilinen bölgeden alınan örneğin, oksijen, hidrojen ve karbon gibi yaşamı destekleyen kimyasallar içerdiğini söyledi.

Mars Araştırması Programı’nın lideri Michael Meyer, NASA’nın Washington’daki merkezinde araştırmanın bulgularını açıkladı: “Yaptığımız incelemelerde, Mars’ta geçmişte yaşam ortamı sağlamak için gerekli olan minerallerin bulunduğu sonucuna vardık.”

Araştırmacılar, kaya tozu örneklerinde bulunan killi minerallerin, gezegenin birden fazla yağışlı dönem geçirdiğini kanıtladığını söylüyor.

John Grotzinger Curiosity projesi ekibinden: “Kaya tozunda bulduğumuz mineraller yaşamı desteklemeye o kadar elverişli ki, eğer o dönemde Mars’ta bulunsaydınız, gezegendeki sudan siz de içebilirdiniz.”

Curiosity aracı, 150 kilometre genişliğindeki Gale Kraterini inceledikten sonra Mars’ın zirvesindeki Keskin Tepe’ye doğru ilerleyecek. Otomobil boyutundaki araç, iki yıl süreli ve 2,5 milyon dolar bütçeli bir NASA projesi kapsamında geçen Ağustos’ta Mars’a iniş yapmıştı. Ancak Curiosity, gezegende hala yaşayan veya fosilleşmiş mikro-organizmaları aramak için gerekli teçhizata sahip değil.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG