Erişilebilirlik

Nashville Saldırganının Vurulma Anı Paylaşıldı


ABD'de Tennessee eyaletinin Nashville kentinde dün özel bir Presbiteryen ilkokulunda düzenlenen silahlı saldırıyla ilgili video paylaşıldı. Videoda, 9 yaşındaki üç öğrenciyi ve üç yetişkin personeli öldüren 28 yaşındaki okulun eski öğrencisi Audrey Elizabeth Hale’in polis tarafından vurularak öldürüldüğü anlar yer alıyor.

Metropolitan Nashville Polisi tarafından yayınlanan altı dakikalık videodaki yürek burkan görüntüler, saldırıya müdahale eden iki memurun bedenlerine takılı kameralardan alınmış.

ABD’de Katolik Okuluna Silahlı Saldırı: 7 Ölü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00

Videoda, polis memurlarının üst katta silah sesleri duyulduğunda ikinci kata çıkmadan önce birinci kattaki birkaç sınıfın güvenliğinden emin olmak için kontrol ettikleri görülüyor.

ABD’de Okulda Silahlı Saldırı: Saldırganın Görüntüleri Yayınlandı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Koridorda koşan memurlar yerde yatan bir kurbanın yanından geçerek, şüphelinin vurulduktan sonra yere düştüğünün görüldüğü bir oturma alanına giriyor.

Olayı araştıran yetkililer, ABD'deki toplu katliamların sonuncusu olan bu saldırının nedenini öğrenmek umuduyla, Hale'in geride bıraktığı "manifesto"yu inceliyor.

Polis, Hale'in elinde okulun çeşitli giriş noktalarını gösteren ayrıntılı, elle çizilmiş bir haritasının da olduğunu açıkladı.

Beş farklı mağazadan 7 silah satın almış

Polis Şefi John Drake düzenlediği basın toplantısında, Hale'in ailesinin, kızlarının "duygusal bozukluk" nedeniyle doktor tedavisi gördüğü bilgisini paylaştığını kaydetti. Polis ayrıca Hale'in, dünkü saldırıda kullandığı iki saldırı silahı ve bir tabanca da dahil beş farklı mağazadan yasal olarak yedi silah satın aldığını söyledi.

John Drake, ailesinin Hale'in silah sahibi olmasını gerektirecek bir durum olduğunu düşünmediğini söyledi. Drake, Hale'in silahlardan birini sattığını ve ebeveynlerinin Hale'in başka silahları olduğundan habersiz olduğunu söyledi.

Drake daha önce Hale'in kendisini transseksüel olarak tanımladığını belirterek, bugün de Hale'den kadın olarak bahsetti

Hale, grafik tasarım ve market teslimatı alanındaki son işleri listeleyen LinkedIn sayfasında kendini erkek olarak tanıtmıştı.

ABD’de bu yılki 90’ıncı okul saldırısı

Araştırmacı David Riedman tarafından kurulan bir web sitesi olan K-12 Okul Saldırıları Veritabanı’na göre, düne damgasını vuran bu saldırı bu yıl Amerika’da okul dahilindeki 90’ncı silahlı şiddet olayı. Geçen yıl bu tür 303 olay görülürken bu sayı, geçmişi 1970'e kadar uzanan sözkonusu veritabanındaki en yüksek seviye.

Polis Şefi Drake, manifestonun Hale'in başka yerlerde de ateş açmayı planladığına işaret ettiğini söyledi. Drake ayrıca Covenant Okulu'nun saldırı için seçildiğini ancak kurbanların rastgele hedef alındığını da ekledi.

Saldırıda hayatını kaybeden üç çocuğun Evelyn Dieckhaus, Hallie Scruggs ve William Kinney olduğu açıklandı. Ayrıca 60 yaşındaki okul müdürü Katherine Koonce, 61 yaşındaki okul görevlisi Mike Hill ve yine 61 yaşındaki yedek öğretmen Cynthia Peak de saldırının kurbanları arasında yer alıyor.

Scruggs'ın babası Chad, okulun bağlı olduğu Covenant Presbiteryen Kilisesi'nde papaz.

Nashville Polisi Sözcüsü Don Aaron gazetecilere verdiği demeçte, sabah 10.13'te bir tetikçiyle ilgili ihbar telefonları almaya başlandığını söyledi. Şüphelinin sabah saat 10.27'de öldüğü açıklandı.

Aaron polis müdahalesinin hızlı olduğunu belirtti.

Beden kamerası görüntüleri, Teksas’ın Uvalde kentindeki polis memurlarının Mayıs ayında Robb İlköğretim Okulu'nda 19 çocuk ve iki yetişkinin hayatını kaybettiği saldırıda bir saatten uzun süre boyunca sınıftaki silahlı kişi saldırıyı sürdürürken beklediğini gösteriyordu. Son olayın görüntüleri ise, polis memurlarının bu sefer saldırganı hızlı bir şekilde aradığını gösteriyor

Florida'nın Parkland kentindeyse 2018’de bir okulda silahlı saldırıya müdahale eden çok sayıda polis, şüpheliyi hemen takip etmek yerine binanın dışında kalmış, bu saldırıda 17 öğrenci ve personel hayatını kaybetmişti.

Her iki olay da, polis müdahalesi kurallarının yeniden incelenmesine yol açtı. Buna göre polislerin can kaybını önlemek için şüpheliyle hemen çatışmaya girmesi çağrısı yapıldı.

Videodan ayrıntılar

Nashville polisinin paylaştığı videonun başlangıcında, bir polis memurunun bagajından bir tüfek çıkardığı ve bir personelin memura okulun giriş çıkışlara kapatıldığını ancak iki çocuğun kayıp olduğunu söylediği görülüyor.

Videoda alarmların çaldığı duyulabilen binaya girmek için kapının kilidini açan memur, "Hadi gidelim! Üç kişiye ihtiyacım var!" diye bağırıyor.

Beden kameralarını taşıyan polis memurları Rex Engelbert ve Michael Collazo, şüpheliye birkaç el ateş ediyor. Videoda saldırganın hala yerde hareket ettiği görülürken, başka bir polis memurunun tekrar tekrar "Ellerini silahtan çek!" diye bağırdığı duyuluyor.

Polis daha önce, saldırganın okula geldiğini ve cam bir kapıdan ateş ederek içeri girdiğini gösteren güvenlik kamerası görüntülerini yayınlamıştı. Şüphelinin, acil durum ışıkları yanıp sönerken boş koridorlarda ilerlediği, tüfeğini salladığı ve birilerini aramak için sınıflara girdiği görülüyor.

Tennessee eyaletinin başkentinin Green Hills semtinde 2001 yılında açılan Covenant Okulu’nda anaokulundan altıncı sınıfa kadar yaklaşık 200 öğrenci eğitim görüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG