Erişilebilirlik

NATO'dan Yeni 30 Ağustos Mesajı


NATO, Twitter üzerinden yayınladığı yeni 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajında, "Salı günü NATO Müttefik Kara Komutanlığı (LANDCOM) müttefikimiz Türkiye’yi Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla kutladı. Evsahibi ülkemiz olmasından doları Türkiye’ye müteşekkiriz. Ve otuz müttefikimizin hepsine İttifakımız’a yaptıkları katkılar için teşekkür ederiz. Beraber daha güçlüyüz" ifadelerine yer verdi.

İki NATO üyesi ülke, Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerginlik, karşılıklı suçlamalarla tırmanırken, NATO'nun iki gün önceki "30 Ağustos Zafer Bayramı" mesajı gerginliklere bir yenisini daha eklemişti. Yunanistan'dan gelen, "NATO, bir üyesinin yenildiği bir zaferi kutluyor" şikayeti üzerine mesajı silinmişti.

NATO Müttefik Kara Komutanlığı resmi Twitter hesabından, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 100. yıldönümü dolayısıyla, "Zafer Bayramınız Kutlu olsun/ Happy Victory Day" başlıklı bir mesaj paylaşmıştı. NATO Komutanlığı mesajında, "Bugün Türk bağımsızlığının 100. yıldönümü. Zafer ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü kutlamalarında, NATO ve ötesindeki Türk müttefiklerimizin yanındayız" ifadesine yer vermişti. Mesajda, Milli Savunma Bakanlığı'nın sosyal medya hesabı da etiketlenmişti.

Ancak mesaj Ege Denizi'nin karşı kıyısında, Türkiye'nin kendi hava sahasını ihlal ettiği iddiasıyla NATO'ya şikayet ettiği Yunanistan'da sert tepkilere yol açtı.

Yunanistan’ın önemli gazetelerinden Ta Nea, "NATO akıl almaz bir mesajla bombaladı: Türkiye’nin 1922’de Yunanistan karşısında aldığı zaferi kutladı" ifadesine yer verdi. Sosyal medyada ve diğer medya organlarında da geniş yer alan tepkiler, Yunan hükümetini harekete geçirdi.

Kathimerini gazetesi konuya ilişkin haberinde, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e, resmi şikayette bulunulduğunu yazdı. Bakanlık açıklamasında, "NATO askeri ittifakının mesajı kabul edilemez bir adımdır" denildi ve mesajın geri çekilmesi istendi.

Açıklamada, benzer protesto girişiminin, Yunanistan'ın NATO Daimi Temsilciliği tarafından, Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Karargahı'na (SHAPE) da yapıldığı belirtildi. Yunanistan’ın tepkisinin ardından NATO, 30 Ağustos paylaşımını Twitter hesabından sildi.

Yakın tarihin en büyük zaferlerinden birisi olarak değerlendirilen ve Dumlupınar'da Atatürk'ün başkumandanlığında yapılan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Savaşı, 30 Ağustos 1922'de zaferle sonuçlandı. Türkiye'nin Yunan güçlerine karşı bağımsızlığını kazanmasını sağlayan zafer sonrasında Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Yunanistan'ın Anadolu'daki varlığına son veren zafer, "30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü" olarak her yıl kutlanıyor.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG