Erişilebilirlik

NATO Afganistan Hedefinin Gerisinde Kaldı


Aylarca süren lobi faaliyetlerinin ardından NATO müttefikleri Afganistan için yapacakları asker ve teçhizat takviyesi konusunda beklentilerin gerisinde kaldı. Yapılan açıklamaya göre NATO komutanlarının talep ettiği desteğin %90’ının karşılanması konusunda uzlaşma olduğu kaydedildi.

Amerikalı askeri yetkililer, müttefik ülkeler arasında devam eden görüşmelerin kendilerini cesaretlendirdiğini ve görüşmelerin sonunda tüm ülkelerin asker takviyesi konusunda hemfikir olacağını umduklarını belirtti.

NATO yetkilileri gönderilmesi kararlaştırılan asker sayısıyla ilgili ayrıntı vermedi, ancak toplantının ardından beklentinin yüzde 10 oranında altında kaldıklarını açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, toplantı öncesinde NATO müttefiki ülkelere mektup yollayarak Afganistan’daki kritik boşlukları dolduracak takviyeyi yapmaları için çağrıda bulunmuştu.

Amaç Afgan güçlerini eğitmek

Afganistan’a takviye askeri eğitimcilerin gönderilmesi Afgan güçlerinin kendi ülkelerinin güvenliğini devralacak konuma gelebilmeleri açısından önemli bir unsur olarak değerlendiriliyor. Aynı zamanda yetkililer askeri gücün artmasının Taleban liderlerini barış görüşmeleri için masaya çekebileceği görüşünde.

Üst düzey NATO yetkilisi General Curtis Scaparrotti, özellikle Afgan güçlerinin eğitildiği okulların ek eğitimci ve danışmana ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Scaparrotti toplantıdan tam destek çıkmamasını ise şu şekilde açıkladı: “Bu karışık bir dünya ve askeriyenin çok talebi var. Tüm bu ülkeler Afganistan’la kendi sorumlulukları ve diğer görevleri arasında zor kararlar almak zorundalar. Ayrıca birçok ülke bütçe kısıtlamalarıyla da karşı karşıya. Bunlar günümüzün gerçekleri.”

General John Nicholson ise NATO eğitim misyonundaki açığın doldurulması için 16 bin ek askere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Nicholson’a göre NATO, Afganistan’daki en büyük eksikliği Afgan komandolarını, Hava Kuvvetleri’ni ve polisi eğitecek eğitmenler konusunda yaşıyor.

16 bin hedefine Amerika sayesinde ulaşıldı

NATO yetkilileri, Afganistan için ilk aşamada 16 bin olan takviye asker hedefine ulaştıklarını söyledi. Bu başarının büyük kısmı ise Amerika’nın asker sayısını arttırmış olmasından kaynaklanıyor. NATO ve Amerikalı yetkililer ise diğer operasyonlar için hala müttefiklerin asker takviyesine ihtiyaç duyuyor.

Nicholson, NATO ortaklarının geniş çaplı eğitim vermesini, Amerikan güçlerinin ise diğer kilit operasyonları yürütmesini amaçladıklarını söyledi.

Başkan Donald Trump, Ağustos ayında yeni Afganistan politikasını açıklamıştı. Buna göre Amerikan askerlerinin savaştaki daha küçük birimleri daha iyi yönetmeleri hedefleniyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG