Erişilebilirlik

NATO Genel Sekreteri: ‘Türkiye’ye Zaten Destek Sağlıyoruz’ 


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak’ın İdlib krizi konusunda Türkiye’ye nasıl bir destek verebileceğine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, NATO’nun Türkiye’ye zaten destek sağladığını söyledi; Türkiye’nin güneyine İspanya’nın Patriot sisteminin konuşlandırılması gibi adımları hatırlattı.

Stoltenberg, “İspanya’dan Patriot bataryası konuşlandırmıştık, AWACS uçakları havada devriye geçiyor, üs ziyaretlerini arttırdık. Türkiye’ye özel güvence verici tedbirlere sahibiz. Dolayısıyla NATO’nun Türkiye’de artan bir varlığı söz konusu” dedi.

AB Dışişleri Konseyi’nin gayri resmi toplantısının bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Stoltenberg, Suriye’de bir güvenli bölge oluşturulması ihtimali konusundaki bir soru üzerine, NATO’nun Suriye’de varlık göstermediğine dikkati çekti.

Stoltenberg, “Ancak mültecilerin sayısındaki ciddi artış dahil Suriye’de tanık olduğumuz çok zor duruma, korkunç şiddete ortak bir çözüm bulmaya yönelik tüm çabaları memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Stoltenberg, toplantıda birçok meselenin ve önerinin tartışılmasını beklediğini ancak ana konunun Suriye konusundaki ortak zorluklara ortak yanıtların geliştirilmesi ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Bir gazetecinin, “NATO nasıl bir destek sağlayabilir? Türkiye’nin istediği Patriot bataryaları ya da başka bir şey olabilir mi?” şeklindeki sorusuna cevaben Stoltenberg, “NATO Türkiye’ye zaten destek sağlıyor. İspanya’dan Patriot bataryası konuşlandırmıştık, AWACS uçakları havada devriye geçiyor, üs ziyaretlerini arttırdık. Dolayısıyla NATO zaten orada mevcut. Türkiye’ye özel güvence verici tedbirlere sahibiz.Dolayısıyla NATO’nun Türkiye’de artan bir varlığı söz konusu” diye konuştu.

''NATO üyesi hiçbir ülke Türkiye kadar güneyden kaynaklı şiddet ve saldırılardan etkilenmedi''

Türkiye’nin Irak ve Suriye’ye komşu olduğuna işaret ederek, hiçbir NATO üyesi ülkenin Türkiye kadar güneyden kaynaklı şiddet ve saldırılardan etkilenmediğini kaydeden Stoltenberg, “Durumu sürekli değerlendirme halindeyiz ve Türkiye’ye destek sağlıyoruz” ifadesini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO’nun olası bir uçuşa yasak bölgenin uygulanmasında herhangi bir rol üstlenip üstlenmeyeceği sorusu üzerine de, bu konuda çok fazla spekülasyon yapmayı doğru bulmadığını, şu anda öncelikle siyasi düzlemde ilerleme sağlamaları ve siyasi taahhütlere ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Stoltenberg, “Eğer spekülasyon yapmaya başlarsam belirsizliğe daha da katkıda bulunurum, daha fazla belirsizlik yaratırım, ihtiyacımız olan bu değil” dedi. Stoltenberg’in gazetecilere açıklamalarının videosunu, NATO sözcüsü Oana Lungescu, Twitter hesabında yayınladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG