Erişilebilirlik

NATO İran Kararından Memnun


Brüksel’de iki günlük bir toplantı için bir araya gelen NATO savunma bakanlarının gündemini yeniden yapılanma, füze kalkanı ve Afganistan oluşturdu. İran konusunda alınan son karar da NATO’yu tatmin etmiş gözüküyor.



Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İran’a yaptırım kararı alması ve NATO üyesi olan Türkiye’nin bu kararın aleyhinde oy kullanması tüm uluslararası platformlarda tartışılıyor. İran’ı ciddi bir tehdit olarak gören NATO’nun da bu konuda ne düşündüğü açıkça bir merak konusuydu. Bu sorunun cevabı NATO savunma bakanları toplantısında geldi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, yaptığı açıklamayla Ankara’yla aynı görüşte olmadığını net şekilde ortaya koydu. Rasmussen, uluslararası toplumun İran’a yönelik olarak maksimum düzeyde baskı uygulamasından memnun olduklarını söyledi.

Tahran’ın Avrupa’yı vurabilecek silahlara sahip olması NATO’yu endişelendiren en önemli unsurlar arasında yer alıyor. Rasmussen, İttifak’ın ve üye ülkelerin gerçek bir tehditle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Gerçek bir tehdide karşı gerçek ve güvenilir bir savunmaya ihtiyaç duyulduğu da Rasmussen’in altını çizdiği konular arasında yer aldı.

Amerikan yönetiminin ve NATO’nun İran’dan gelen tehdide karşı devreye sokmayı düşündüğü en etkili savunma yöntemi ise füze kalkanı. Üye ülkelerin taahhüt ettikleri savunma harcaması düzeyini tutturamadığı, NATO’nun tasarruf tedbirlerini devreye sokmaya hazırlandığı bir dönemde herkesin aklına gelen soru ise bu savunma sisteminin ne kadara mal olacağı. Rasmussen bu konuda oldukça net konuştu. Genel Sekreter, füze kalkanının 28 üye ülkeye maliyetinin, 10 yıllık bir dönem için 200 milyon Euro’dan az olacağını söyledi.

Rasmussen, NATO’nun ekonomik tedbirleri devreye sokmak için hazırlıkları hızlandırdığının mesajını da verdi. Rasmussen’e göre kasları değil yağı kesen bir strateji izlenmeli. NATO her şeyden önce komuta yapısında değişikliğe giderek daha küçük ama daha etkili bir yapıya bürünmeyi hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda bir kaç komutanlığın kapatılması da neredeyse kesinleşti. Bunlar arasında İzmir’deki komutanlık da yer alacak. Yapısal bu değişim beraberinde personel indirimini ve yapılan toplantı sayısının düşürülmesini de getirecek.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG