Erişilebilirlik

NATO’dan Rusya’ya START Anlaşması Uyarısı


NATO müttefiki ülkeler ABD’nin Rusya’nın Yeni START adıyla bilinen nükleer silahların kontrolu anlaşmasını ihlal ettiği açıklamalarına destek verdi ve Rusya’yı anlaşmanın şartlarına uymaya çağırdı.

NATO tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada “NATO müttefikleri Yeni START anlaşmasının Rusya ve ABD’nin stratejik nükleer silahlarını sınırlandırarak uluslararası istikrara katkıda bulunduğu konusunda hemfikir. Bu sebeple, Rusya’nın Yeni Start Anlaşması kapsamındaki bağlayıcı yükümlülüklerine tam olarak uymamasını endişeyle not ediyoruz” denildi.

NATO’nun bu açıklaması, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Rusya’yı anlaşmaya uymamakla suçladığı açıklamasından üç gün sonra geldi.

NATO ayrıca Rusya’nın geçen yıl Ağustos ayından bu yana ABD’nin anlaşmaya ilişkin denetimlerini kolaylaştırıcı davranmadığını da belirtti.

Açıklamada, denetimler konusunda uyumlu davranmamanın, ABD’nin Rusya’nın anlaşmaya uyduğunu ve anlaşmanın limitleri dahilinde hareket ettiğini doğrulamasını zorlaştırdığı hatırlatıldı.

Buna karşın Rusya, anlaşma hükümlerine uyduğunu iddia ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın konuya ilişkin açıklamasının hemen ardından Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov gazetecilere, “Bu anlaşmanın devamının son derece önemli olduğunu düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Moskova yönetimi, geçen yıl Ağustos ayında anlaşma kapsamında yapılması gereken denetimleri, ABD ve Batılı ülkeler tarafından Ukrayna savaşı sonrasında uygulanan seyahat kısıtlamalarını gerekçe göstererek askıya aldı. Bununla birlikte Moskova kendilerinin anlaşma koşullarına uymaya devam ettiklerini söyledi.

Yeni START Anlaşması olarak bilinen Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması, 2011 yılında yürürlüğe girdi ve 2021 yılında da 5 yıllığına daha uzatıldı. Sözkonusu anlaşma, Rusya ve ABD’nin sahip olabileceği nükleer başlık miktarına ve bunları taşıyacak füze ve denizaltı gibi araçların sayısına da bir üst sınır getiriyor.

NATO’nun Çift Taraflı Danışma Komisyonu açıklamasında Rusya, anlaşmanın tüm hükümlerine uymaya ve kendi topraklarındaki denetimlere izin vermeye davet edildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG