Erişilebilirlik

Neden Fen Liseleri Değil De İmam Hatipler Destekleniyor?


Türkiye, son 11 yılda eğitime merkezi bütçeden aktardığı kaynağı yüzde 9,47’den 13,18’e çıkardı. Daha net rakamla söylemek gerekirse 2006’da Türkiye’nin bütçesi 175 milyar lirayken bunun 16 milyar 500 milyon lirasını eğitime ayırıyordu. 2017’de de 645 milyar liranın 85 milyarını Milli Eğitim Bakanlığı’nın sorumluluğuna bırakmış durumda.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim Kültür Örgütü UNESCO’nun 2030 Eğitim Eylem Çerçevesi kapsamında, ülkelerin kamu harcamalarının %15-20’sini eğitime ayırması hatırlatıldığında bu artış bile yeterli görülmüyor.

Ancak bunun da ötesinde bütçe kullanımında farklı tercihler dikkat çekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı, 2017-2019 yatırım dönemi bütçesinde İmam Hatip okullarına 1 milyar 723 milyon lira ayırırken fen liselerine 109 milyon 666 bin lira ödenek aktaracak.

15 yılda İmam Hatip okullarında öğrenci sayısı 19 kattan fazla arttı

Eğitim Sen’in eski genel başkanlarından Alaattin Dinçer, bunun şaşırtıcı bir durum olmadığını söylüyor.

Amerika’nın Sesi’ne değerlendirmelerde bulunan Dinçer, “28 Şubat sürecine kadar İmam Hatip okulları bazı vakıflardan destek alır, kendi yağlarıyla kavrulurlardı. Sonra AKP iktidara gelince daha önce meslek liseleri statüsünde olan bu okullara Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün altına alarak yeni bir statü tanıdı. Ardından da yatırımlar bütçesinden bu okullara ciddi kaynaklar aktarıldı” dedi.

Aslında rakamlar da İmam Hatip Okulları’nın devletten aldığı desteği ortaya koyuyor. 2002-2003 eğitim öğretim yılında İmam Hatip Okulları’ndaki öğrenci sayısı 72 bin iken 2016-2017 eğitim öğretim yılında bu sayı, 1 milyon 305 bin 690’a ulaştı.

Artık yalnızca İmam Hatip Ortaokulu veya İmam Hatip Lisesi yok, Anadolu İmam Hatip Lisesi, İmam Hatip Sosyal Bilimler Lisesi ve İmam Hatip Fen Lisesi de var.

“El konan FETÖ okulları İmam Hatip oluyor, İmam Hatip sınıfları açılıyor”

Alaattin Dinçer, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası FETÖ’yle ilişkili olduğu gerekçesiyle el konulan okulların önemli bir bölümünün İmam Hatip Okulları’na çevrildiğine de dikkat çekti.

Dinçer, “FETÖ’den el konulan, binası kirada olanlar hariç, bütün okulları devletleştirdiler. Ve bunların büyük çoğunluğu Anadolu İmam Hatip Lisesi, İmam Hatip Sosyal Bilimler Lisesi veya İmam Hatip Fen Lisesi yaptılar.Bütün bu çabalara ek olarak yeni bir uygulama başlattılar. Genel ortaokul bünyesinde imam hatip sınıfı açıyorlar. Ayrı bağımsız imam hatipler yapmak yerine imam hatip sınıfı açarak ortaokulların liselerin tamamını imam hatipleştiriyor” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın öncelikli yatırım yaptığı İmam Hatip okullarının üniversite sınavlarındaki başarı düzeyi, yalnız fen liselerinin değil, sosyal bilimler liseleri ve Anadolu liselerinin de gerisinde kalıyor.

Pisa Testi’nde Türkiye çok gerilerde

2015 yılında 72 ülkede 15 yaş grubundaki çocuklar üzerinde yapılan PISA testinin matematik sonuçlarında Türkiye 54. sırada yer aldı. Türk öğrenciler, Birleşik Arap Emirlikleri, Arnavutluk ve Moldova’nın gerisinde kaldı. Avrupa ülkeleri arasında sadece Kosova’yı geçebildi.

Aslında aynı teste yalnızca Fen Lisesi öğrencileri girse 538 puanla beşinci sırada yer alacak iken tüm Türkiye’den Güzel Sanatlar Liseleri, Çok Programlı Liseler, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ile Anadolu İmam Hatip Liseleri’nin Türkiye’nin puanını aşağıları çektiği görüldü.

Eğer bu sınava güzel sanatlar lisesi öğrencileri girse sıralamada altmış yedinci, Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri girse altmış ikinci sırada yer alacaklardı.

Dinçer, “İmam Hatip okullarına yapılan yatırımın nedeni onların başarılarını yükseltmek. İmam Hatip Sosyal Bilimler Liseleri ve İmam Hatip Fen Liseleri’ne bu yüzden ağırlık veriyorlar. Ama şu ana kadar üniversite sınavlarında başarı oranlarında ciddi bir aşama kaydedilemedi” dedi.

Prof. Gök: Müfredat değişiyor, İmam Hatipler artıyor, eğitim dincileşiyor

Boğaziçi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Fatma Gök, Türkiye’deki eğitim sisteminin öteden beri sorunlu olduğunu ancak AK Parti iktidarıyla birlikte iyice karmaşıklaştığı görüşünde.

Amerika’nın Sesi’ne kısa bir değerlendirmede bulunan Profesör Gök, “AKP gelmeden önce sosyal, laik, demokrat eğitim sistemi yoktu. Biz o zamanda kapitalist eğitim sistemi ile nasıl baş edileceği konusunda dertleniyor, çözüm arıyorduk. Fakat şimdi işler daha çetrefil hale geldi. Dincileşen bir eğitim olduğu kanısı yalnız bende değil çoğunluk eğitim bilimcide yerleşmiş durumda. İmam hatipleşme sürüyor. Müfredatlar değişiyor. Din ağırlıklı seçmeli dersler artıyor. Belki büyük şehirlerdeki elit okullarda bu işlemiyor ama şehirlerin metropollerin çeperlerinde ve daha küçük merkezlerdeki okullarında din kültürü ve ahlak bilgisi dışında dört tane seçmeli din dersi var” dedi.

Neoliberal ekonomi politikalarıyla birlikte din temelli muhafazakar bir eğitim sisteminin dayatıldığını belirten Prof. Gök’e göre, yine söz konusu eğitim olduğunda her zaman iktidarların istediği bir sonuç çıkmayabilir.

“Bu eğitim sisteminden beklene itaat eden kültürel ortam yaratmak. Bu nedenle İmam Hatipleşme artıyor. Diğer devlet okulları yoksullaşırken, İmam Hatiplere çok daha fazla kaynak arttırılıyor. Yalnız bu değil eğitim sistemi kadınlara karşı hale getiriliyor, özgürlükçü ortam sindiriliyor. Yaşadığımız ortam gerçekten çok endişe verici ama her zaman birileri istedi diye sonuç o tarafa evrilmez. Çünkü öğrenciler var, ana babalar var, bambaşka daha özgürlükçü toplum isteyen aktörler de var” ifadelerini kullanan Gök, her şeyin olup bittiğine inanmadığını dile getirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG