Erişilebilirlik

Netanyahu’dan BM İçin ‘Yalanlar Evi’ Tanımlaması


Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda bugün yapılacak Kudüs oylaması öncesinde Amerika’dan sonra İsrail’den de sert açıklamalar geliyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, BM’yi “yalanlar evi” olarak niteledi.

Genel Kurul’un olağanüstü oturumunda, Başkan Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan kararını reddeden tasarı oylanacak. Karar tasarısının muhtemelen büyük oy farkıyla geçeceğini kabul eden Netanyahu, İsrail’in “Bu oylamayı daha yapılmadan tamamen reddettiğini” söyledi.

Trump’ın Kudüs kararı, kentin statüsünün müzakereler yoluyla belirlenmesi gerektiği şeklinde ABD’nin yıllardır benimsediği politikaya ve uluslararası uzlaşıya ters düşüyor.

Netanyahu, bugünkü oylamanın neticesi ne olursa olsun Kudüs’ün İsrail’in başkenti olduğunu vurguladı.

BM Genel Kurulu’ndaki oylama öncesinde Başkan Donald Trump da, Kudüs konusundaki kararına karşı oy kullanan ülkelere Amerikan yardımlarını kesme tehdidinde bulunmuştu. Tepkilere neden olan bu açıklamayı bir Müslüman grup, “kabadayılık ve zorbalık” olarak nitelendirdi.

Amerika’daki Müslüman çatı kuruluşu Amerika-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Başkanı Nihad Awad, “Amerikan hükümeti BM’deki liderliğini Kudüs’te dini özgürlük ve adaleti savunan diğer ülkeleri tehdit etmek için kullanmamalı. Adalet, Hıristiyanlık, Yahudilik ve İslam’ın temel bir değeridir” dedi.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley de, Trump’a Kudüs kararını geri çekmesi çağrısında bulunan tasarıya ilişkin oylamada ABD’nin kimin ne oy kullandığının “listesini tutacağını” belirtmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG