Erişilebilirlik

Netanyahu Seçim Zaferini Nasıl Kazandı?


Netanyahu Seçim Zaferini Nasıl Kazandı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Netanyahu'nun İsrail seçimlerinde elde ettiği zaferin yankıları sürüyor. Washington'da bazı yetkililerden gelen açıklamalar, son dönemde kötüleşen Amerika-İsrail ilişkilerinin, bu seçim zaferinden de olumsuz etkileneceği yönünde. Peki Netanyahu'yu seçim zaferine taşıyan etkenler neler?

Kudüs İbrani Üniversitesi’nden Profesör Gideon Rahat, İsrail seçimleri öncesinde geride gözüken Likud Partisi’nin oylarını yükselterek seçimi kazanmasını Netanyahu’nun, Likud’un sağında olan partilerin seçmenlerini kazanmasına bağlıyor: “Netanyahu kısacası Bennett’ten oy kaptı. Belki biraz da Lieberman’dan oy aldı. Netanyahu sağa kaydı ancak bunu seçime birkaç gün kalıncaya kadar yapmamıştı.”

Profesör Rahat, Moshe Kahlon önderliğindeki merkez partisi Kulanu’nun hükümet kurulmasında belirleyici olacağını söyledi: “Anahtar Kulanu’nun elinde. Eğer Kahlon Netanyahu ile hükümet kurmak istemezse ya da Netanyahu’yu Ziyonist Parti ile hükümet kurmaya zorlamak isterse bunu yapabilir. Ancak bunu yapacağını düşünmüyorum.”

Parlamentoda Araplar’ın önderliğindeki dört parti,İsrailliler’i temsil eden partiyle ittifak yaparak Birlik Listesi olarak seçime girdi ve Arap seçmenlerin yüksek katılımı sayesinde mecliste 14 sandalye kazandı.

Siyaset uzmanı Muhammed Darawsche birleşik Arap Listesi’nin Arap asıllı İsrailliler’in 2 yıl önce yüzde 57 olan seçimlere katılma oranını yüzde 70’e çıkardığını söylüyor. Bu Yahudi seçmenlerin katılma oranıyla aynı. Uzman, yeni seçilen üyelerin yarısından fazlasının yeni bir yaklaşım sunduğunu da ekliyor: “Bu Arap toplumu arasındaki birliğin yanısıra Yahudiler’le ortaklık kurmak isteyenlerin varlığına da işaret ediyor. Bu yeni bir siyaset. Araplar arasında yeni amaçlar oluştu çünkü Araplar arasındaki hayal kırıklığı ve kızgınlığı temsil eden eski tarz siyasetin bir sonuç getirmediğini düşünüyorlar.”

Darawasche, aralarında komünist ve muhafazakarların da bulunduğu bu 4 partinin büyük zorlukla birleştiğine dikkat çekse de Liste’nin geleceği için umutlu konuşuyor: “Artık Arap toplumunun bir adresi var. Konuşacakları bir taraf var. Bu yalnızca istikrarlı bir liderlik anlamına gelmiyor. Bazı siyaset uzmanları ‘seçim sonrasını bekleyin yine bölünecekler,’ diyorlar. Ama bana sorarsanız bu böyle olmayacak.”

İsrail’de seçim sonuçlarının nasıl bir hükümet oluşumu getireceğini önümüzdeki günler gösterecek.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG