Erişilebilirlik

Netanyahu Suudi Veliaht Prensi ve Pompeo ile Görüştü mü?


ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompe ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompe ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu

İsrail basını İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Pazar günü Suudi Arabistan’a gizli bir ziyaret yaptığını, burada Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bir araya geldiğini yazdı. Suudi Dışişleri Bakanı iddiaları reddederken Netanyahu ise konuyla ilgili yorum yapmadı.

İddia, İsrailli gazetecilerin Tel Aviv ve Suudi Arabistan’ın Kızıldeniz kıyısındaki Neom kasabası arasında özel uçakla sıradışı bir sefer yapıldığı haberini Twitter’dan paylaşması üzerine ortaya çıktı.

Uçağın aynı zamanda Netanyahu’nun daha önce Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i ziyaretinde de kullanıldığı belirtildi. Uçağın indiği bölgenin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın buluştuğu noktaya yakınlığının da dikkat çekici olduğu kaydedildi.

Haberlerde Suudi Arabistan’a giden heyette İsrail istihbaratının (MOSSAD) direktörü Yossi Cohen’in de bulunduğu iddia edildi.

Netanyahu’nun ofisinden iddiaya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan resmi bir ziyaret için Suudi Arabistan’da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun temaslarına ilişkin açıklamada Netanyahu’nun da Suudi Arabistan’da olduğuna dair bir ifade yer almadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Pompeo’nun ziyareti kapsamında Suudi yetkililerle bölgedeki İran etkisine karşı önlemler ve Yemen’deki iç savaş konusunun görüşüldüğü belirtildi.

Pompeo’nun yedi ülkeyi ziyaret ettiği Ortadoğu ve Avrupa turu bugün sona eriyor. Bölge turunun Pompeo’nun ABD Dışişleri Bakanı olarak son ziyareti olduğu tahmin ediliyor. İsrail basınında ziyaretin 3 Kasım seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre başkan seçilen Joe Biden’ın gelecekteki İran politikaları hakkında olduğu söylentileri yer almıştı.

Suudi Arabistan ve İsrail, İran’ın nükleer bir güç olmasından endişe ediyor. İsrail, şimdiye kadar Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Sudan’la ilişkilerini normalleştirmiş olsa da Suudi Arabistan petrol zenginliğiyle İran Körfezi’nin en önemli ülkesi olarak değerlendiriliyor. İsrail uzun süredir Suudi Arabistan’la diplomatik ilişkileri yeniden kurmak istiyor. Suudi Arabistan ise bugüne kadar İsrail’in önce Filistin sorununu çözmesi gerektiğini öne sürdü.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG