Erişilebilirlik

New York’taki Kayıp Türk Çocuktan Hala Haber Yok


New York eyaletinde Pazar akşamı kaybolan 12 yaşındaki Mertcan Çakmak'ı arama çalışmaları devam ediyor. Polis, çocuğun yerinin bulunması için halktan yardım isterken, sosyal medya hesaplarında Mertcan’ın fotoğraflarını ve fiziki görünüşüyle ilgili çeşitli bilgiler yayınladı.

Mertcan’ın yaşadığı Suffolk bölgesinin polis teşkilatı, Facebook hesabından, "12 yaşındaki Mertcan Çakmak, beyaz tenli, 1,65 boyunda, yaklaşık 68 kilo, kahverengi saçlı ve kahverengi gözlü. En son yırtık bir kot pantolon ve kapüşonlu koyu renk bir sweatshirt ile görüldü. Diş teli ve gözünün üstünde yara izi var” metnini paylaşarak Mertcan’ı görenler ya da hakkında bilgi sahibi olanlardan Altıncı Polis Timi’ni aramasını istedi.

Mertcan’ın kaybolması ABD’de basınında da geniş yankı buldu.

Ailesinin, çocuklarının New York kentinin Bronx bölgesine gitmiş olabileceği yönündeki açıklamasının ardından kent sınırlarından sorumlu olan New York Emniyet Müdürlüğü’ne (NYPD) bağlı özel ekipler de Mertcan’ın aramaya başladı.

ABD’de kayıp, kaçırılan, kaçak ya da evlerinden atılan çocuklara ilişkin olay araştırmaları programlarına göre, bir çocuğun neden kaybolmuş olabileceğini belirlerken farklı kaybolma kategorileri kullanılıyor. Kayıp çocuk programlarına göre, “Evden kaçan ya da dışarı atılan çocuklarla ilgili olarak, kaçak vakaları, 14 yaş ve altındaki bir çocuğun en az bir gece izinsiz evden ayrılmasıdır. Daha büyük çocuklar için kaçak, en az iki gece dışarıda kalan bir çocuk olarak tanımlanır. Evden atılma olayları, bir ebeveyn veya başka bir ev yetişkinin çocuğa herhangi bir alternatif bakım ve yaşam seçeneği sunmadan evden çıkmasını söylemesi ve çocuğun eve dönmesini engellemesiyle ortaya çıkar”

Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) Ulusal Suç Bilgi Merkezi'ne göre, 2021'de gençlerin de dahil olduğu 337 bin 195 kayıp kişi ihbarı yapıldı. Aktif kayıp kişiler kayıtlarının yüzde 32'sini gençler oluşturdu.

Kar amacı gütmeyen Child Find of America kuruluşu, çocukların, yanlış anlaşılma, dışarı atılma, kaybolma, mahsur kalma veya yaralanma, aile tarafından kaçırılma, yabancılar tarafından kaçırılma gibi birçok nedenden dolayı kaybolabileceğini belirtti.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG