Erişilebilirlik

New York Saldırısı Sonrası Gözler Yeşil Kart Çekilişinde


Başkan Trump New York'un Manhattan bölgesinde sekiz kişiyi öldüren Özbek saldırganın Amerika'ya, çekiliş sonucu aldığı yeşil kartla geldiğini belirtti.

Mülteci statüsü bulunmayan, Amerika'da yaşayan ailesi ya da sponsor olacak bir Amerikalı işvereni olmayan yabancıların Amerika'ya yasal olarak yerleşmeleri için tek şans, yeşil kart çekilişi olarak bilinen Çeşitlilik Vizesi almaya hak kazanmak. Çekilişe katılmak için lise diploması ve çalışma deneyimi şartı aranıyor.

Dışişleri Bakanlığı, Amerikan yasaları uyarınca yeşil kart verilerinin gizli kalması gerektiği hatırlatmasında bulunuyor ve başvurularla ilgili herhangi bir yorumda bulunulamayacağını bildiriyor.

New York Saldırısı Sonrası Gözler Yeşil Kart Çekilişinde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Demokrat Parti Senato Azınlık Grup Lideri Chuck Schumer, 1990'lı yıllarda yeşil kart çekilişiyle ilgili yasa tasarısının hayata geçirilmesinde önemli rol oynamıştı. Schumer, kısa süre önce yaptığı açıklamada, "Göçmenliğin Amerika'ya yararı olduğuna hep inandım, inanmaya da devam edeceğim" dedi ve Başkan Trump'ı, yeşil kart çekilişi uygulamasını kaldırmak yerine esas çözüme odaklanmaya çağırdı. Schumer'ın sözünü ettiği esas çözüm, terörle mücadele çabalarına ayrılan fonların kesilmesi planının iptali. Trump Yönetimi'nin kısa süre önce açıkladığı bütçe tasarısı, terörle mücadele fonlarında kesinti öngörüyor.

Başkan Trump, yeşil kart çekilişi uygulamasını Senatör Schumer'a atfetse de Schumer, aslında 2013 yılında çekilişin kaldırılmasını öngören Kapsamlı Göç Reformu yasa tasarısını hazırlayan sekiz Demokrat ve Cumhuriyetçi Kongre üyesinden biri. Senato'dan geçen tasarı, Temsilciler Meclisi'nde oylanmamış ve zaman aşımına uğramıştı.

Eski başkan Obama döneminde Adalet Bakanlığı Göçmenlik Davaları Dairesi'nin eski savcılarından olan Leon Fresco, tasarının taslağını 2013'te kaleme aldı.

Fresca, Amerika'nın Sesi'ne yaptığı açıklamada, yeşil kart çekilişini iptal etme girişiminin, iki parti arasında varılan uzlaşmanın bir parçası olduğunu kaydetti ve "Çeşitlilik vizesi çekilişini iptal ettik ama yerine liyakata dayalı göçmenliğe ön ayak olacak çalışma vizesini getirdik. Bu vize, yabancıların Amerika'ya gelmesine olanak tanıyor ancak yeşil kartı, zaman içinde, Amerika'ya yaptıkları katkılarla almalarını şart koşuyordu" dedi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, üç hafta önce, bu yılki çekilişe yapılan tüm başvuru girişlerinin kaybolduğunu ve yeniden giriş yapılması gerektiğini açıkladı.

Cumhuriyetçi senatörler bu yılın başında yeşil kart çekilişi uygulamasını tamamen kaldırmayı önermişti.

Geçerli başvurular arasından yapılan çekilişi kazansanız ve göçmenlik için gerekli tüm koşulları yerine getirseniz bile Amerika'ya gelmek için bir miktar paranız olması gerekiyor. Çekilişi kazananların sayısı, Amerika'ya her yıl gelen göçmenlerin sayısı göz önünde bulundurulduğunda aslında oldukça az.

Amerika, 2016 Mali Yılı'nda 45 bin 664 kişiye çekilişle yeşil kart dağıttı. Bunların 2 bin 366'sı, Özbekistan vatandaşı.

Bangladeş, Brezilya, Kanada, Çin, Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Haiti, Hindistan, Jamaika, Meksika, Nijerya, Pakistan, Peru, Filipinler, Güney Kore, Kuzey İrlanda dışında İngiltere ve Vietnam vatandaşları yeşil kart çekilişine katılamıyor. Hong Kong, Makao ve Tayvan doğumlu olanlaraysa çekilişe girme hakkı tanınıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG