Erişilebilirlik

New York’ta 2,7 Milyon Kişi Yoksulluk Sınırı Altında


New York'ta sokakta yaşayan bir evsiz
New York'ta sokakta yaşayan bir evsiz

New York Eyalet Denetim Ofisi, 2021 yılı verilerine göre yayımladığı kapsamlı ‘Yoksulluk Raporu’nda, eyalette yaşayanların yüzde 14’ünün, yoksulluk sınırı altında yaşadığını açıkladı. New York’ta yoksulluk sınırı altında yaşayanların sayısının da 2,7 milyona kişiye ulaştığı belirtildi.

Rapora göre, New York kentinde yoksulluk oranı geçtiğimiz yıllara göre arttı. New York kentinin beş ayrı bölgesinden biri olan Bronx’ta yoksulluk oranı, yüzde 24’e yükseldi. New York kentine bağlı diğer bölgelerden Brooklyn’de yoksulluk oranı yüzde 17,8 Manhattan da ise yüzde 16,3 oranına yükseldi.

New York’ta yaşayan 18 yaş altındaki gençlerden yüzde 18,5’inin yoksulluk sınırı altında yaşadığı, bu oranın ABD geneliyle kıyaslandığında yüzde 5 oranında daha fazla olduğu kaydedildi.

“Salgın hastalık yüzünden 2 milyon New Yorklu işini kaybetti”

New York Eyaleti Baş Denetçisi Tom DiNapoli tarafından açıklanan raporda, salgın hastalık nedeniyle alınan kapanma kararı sonrasında, 2 milyon kişinin işini kaybettiği, yükselen enflasyonla birlikte artan temel ihtiyaç giderleri barınma ve gıda fiyatlarının, kentteki yoksulluğu arttırdığı belirtildi.

Raporda, salgın hastalık öncesinde zaten zor şartlarda yaşayan düşük gelirli hanelerin ekonomik durumunun, salgın hastalıkla birlikle çok daha kötüleşerek gelir dengelerini bozduğu kaydedildi.

New Yorkluların bazılarının, salgın hastalık sürecinde kaybettikleri işlere geri dönseler bile, kentte ABD’nin diğer bölgeleri ve kentlerine göre daha ağır hissedilen yüksek enflasyonla birlikte artan maliyetlerin, özellikle gıda ve barınma gibi temel ihtiyaçlar için yaptıkları harcamaların hane halkı bütçelerini oldukça sarstığı kaydedildi.

“Siyah ve azınlıklar yoksulluğu daha fazla hissetti”
Raporda, 2014 yılından itibaren, New York'taki yoksulluk oranlarının ABD ulusal ortalamasını aştığı belirtildi. New York eyaletine bağlı 17 ayrı bölgede yapılan araştırmada, yoksulluğun en fazla siyahlar, Latin Amerikalılar, Kızılderililer, Pasifik Adaları göçmenleri, engelliler ve lise altı eğitime sahip olanlar arasında hissedildiği kaydedildi.

New York sınırları içinde kalan farklı bölgelerde yoksulluk oranlarının en düşük yüzde 5,7 oranında, en yüksek yüzde 24,4 oranına kadar önemli ölçüde değişim gösterdiği belirtildi.

New York’taki yoksulluk oranlarının 2010 ile 2021 yıllarında yaşlılar için diğer yaş gruplarına göre daha fazla olduğu kaydedildi. Raporda, eğitim durumunun da önemli bir faktör olduğu belirtilerek “Lise ya da daha alt bir eğitime sahip olanların dörtte birinden fazlası, üniversite mezunu olanlardan yaklaşık beş kat daha fazla bir oranda yoksulluk yaşıyor. Yoksulluk içindeki beş New Yorkludan biri engelli. Nüfus Sayım Ofisi verilerine göre, New York'ta yüzde 13,9 olan yoksulluk oranı ülke genelinde yüzde 12,8 düzeyinde. New York’taki yoksulluk, ülke ortalamasının da üzerinde seyrediyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG