Erişilebilirlik

New York Türkevi’nde güvenlik skandalı


New York’ta Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği ve New York Başkonsolosluğu’nun bulunduğu Türkevi’nin giriş katına kimliği henüz belirlenmeyen bir kişinin levyeyle düzenlediği saldırıda binanın ilk katının iki giriş kapısı ve yola bakan 10 camı kırıldı.

Binayı korumakla görevli Türk güvenlik güçlerinin sadece bina içindeki olaylara müdahale yetkisinin olması nedeniyle saldırı New York polisine bildirildi. Saldırgan polislerin binaya gelmesi öncesinde kayıplara karıştı. Türkevi’ne karşı düzenlenen saldırı sonrasında binanın New York polisi tarafından hiçbir şekilde korunmadığı ortaya çıktı. Saldırının ucuz atlatıldığı, saldırganın levye yerine silah ya da bomba da kullanabileceği belirtilerek bu durumun tam bir güvenlik skandalı olduğu belirtiliyor.

Görgü tanıkları, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tur oylaması için seçmenlerin bina önünde gece 22:00’ye kadar kuyrukta beklediklerini belirterek, New York polisinin güvenlik önlemi almamasını eleştirdiler.

New York Türkevi’nde güvenlik skandalı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00

Türkevi binasının önünde güvenliğini sağlamak için bulunan polis kulübesinin binanın yapım aşamasında kaldırıldığı, New York Başkonsolosluğu’nun, yeni Türkevi binası açıldıktan sonra güvenliğini sağlanmak için bulunan polis kulübesinin yeniden yerine konması için New York Emniyet Müdürlüğü’ne defalarca başvuru yapmasına rağmen sonuç alamadığı ortaya çıktı. Saldırı sonrasında New York polisi, Türkevi önünde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

New York Başkonsolosu Reyhan Özgür, saldırı sonrasında Anadolu Ajansı’na yaptığı ilk açıklamada "Türkevi binası yeni hizmete girdikten sonra binanın güvenliğine yönelik tehditler konusunda New York Polis Teşkilatından sürekli bir güvenlik kulübesi tahsis edilmesi talebinde bulunmuştuk. Talebimize bugüne kadar olumlu yanıt verilmemişti. Bugün gerçekleşen olay, söz konusu güvenlik endişelerimizin ne kadar haklı ve geçerli olduğunu ortaya koymuştur” dedi.

New York Belediye Başkanı Eric Adams, Türkevi’ni ziyaret ederek Başkonsolos Özgür’den saldırıyla ilgili bilgi aldı, geçmiş olsun dileklerini iletti. Başkonsolos Özgür, New York Emniyet Müdürlüğü’nde sorumlu olan Belediye Başkanı Adams’a binanın güvenliğinin sağlanması için yeniden polis kulübesi konulmasını defalarca istemelerine rağmen taleplerinin şimdiye kadar yanıtsız kaldığını söyledi. Belediye Başkanı Adams, “Bu ciddi bir durum” değerlendirmesinde bulundu. Başkonsolos Özgür de ellerindeki güvenlik videolarını polise ilettiklerini kaydetti.

New York Başkonsolosu Özgür, Belediye Başkanı Adams’ın ziyaretinin ardından basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, Belediye Başkanı Adams’ın da saldırı olayını en üst düzeyde takip edeceğini ifade ettiğini belirterek, “Bugün bu konu Ankara’da da üst düzey takip ediliyor. Çok hassas bir konu haline geldi. Güvenliğin sağlanması için Adams’a da talebimizi ilettik” dedi.

New York Başkonsolosluğu Twitter hesabından Belediye Başkanı Adams’a ziyaretin nedeniyle teşekkür etti. Türkevi’nin güvenliğinin sağlanması için gerekli adımların atılmasını istedi.

New York Belediye Başkanı’ndan saldırıya uğrayan Türkevi’ne ziyaret
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Konuya ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkevi'nin camlarını kıran bu teröristi bulmanız gerekiyor. Hadi bakalım hemen, süratle bu teröristi bulmanız lazım. Gereğini de yapmanız lazım" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkevi'ne yönelik saldırının faillerini süratle tespit etmesini ve ev sahibi ülke olarak Türkiye'nin diplomatik temsilciliklerine gerekli korumanın sağlanmasını beklediklerini ifade etti.

Çavuşoğlu, Twitter hesabından "ABD'den, saldırının faillerini süratle tespit etmesini ve ev sahibi ülke olarak diplomatik temsilciliklerimize gerekli korumayı sağlamasını bekliyoruz. Seçim süreci başta olmak üzere, vatandaşlarımıza her türlü hizmeti özveriyle sağlayan meslektaşlarıma geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matt Miller, Türkevi'ne yönelik saldırıyı kınadıklarını, kendi bakanlığının da yerel kolluk kuvvetleriyle işbirliğiyle saldırıyı soruşturduklarını açıkladı.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği de, Twitter hesabından saldırıyla ilgili yaptığı paylaşımda New York'ta Türkevi'ne yönelik saldırıyı kınadığını duyurdu.

CHP New York seçim koordinatörü Suat Günderen, saldırıyı bir provakasyon olarak değerlendirerek, seçmenlerin oy vermeyi sürdürmeleri gerektiği her türlü güvenlik önleminin alındığını kaydetti.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG