Erişilebilirlik

New York’a Gönderilen Sığınmacı Tartışması Büyüyor


NEW YORK- Başkan Joe Biden’ın, “Açık Sınırlar” politikasıyla birlikte Meksika sınırından ABD’ye gelen sığınmacı sayısı her geçen gün artıyor.

Meksika sınırından ABD’ye kaçmayı başaran sığınmacıların birçoğu, Amerikan Sınır ve Gümrük Polisi tarafından yakalandıktan sonra “iltica” talebinde bulunacaklarını ifade ediyor ve bunun ardından da ya Arizona ya da Teksas’taki gözaltı merkezlerine gönderiliyor.

İşlemleri tamamlanan ve gerekli sponsorları sağlayan, dünyanın dört bir tarafından ABD’ye kaçan bu kişilerden bazılarıkoşullu olarak serbest bırakılıyor, bazıları da kaçtıkları ülkelere geri gönderiliyor.

Sığınmacıların çoğunluğu ABD’deki tanıdıkları aracılığıyla farklı eyaletlere yerleşiyor ancak Amerika’da hiçbir bağlantısı olmayan sığınmacılar ise Arizona ve Teksas eyaletlerinin sağladığı imkanlarla farklı eyaletlere otobüslerle gönderiliyor. Bu iki eyaletin sığınmacıları gönderdiği eyaletlerin başında New York geliyor. New York’u da başkent Washington izliyor.

“Sığınmacıları neden New York’a gönderiyorlar?”

New York Belediye Başkanı Eric Adams, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada kente kendi imkanlarıyla ulaşan sığınmacıların dışında Teksas ve Arizona eyaletinden, çoğunluğu iltica talebinde bulunan binlerce kişinin gönderildiğini, yaklaşık 3 bin sığınmacının kentteki evsizlerin yerleştirildiği sığınma evlerine götürüldüğünü belirtmişti.

Adams, “Kentte evsizler için bile yeterli olmayan barınma evlerine sığınmacıları yerleştirdik. New York’a sığınmak isteyenlerle başa çıkmak için bu ülkede bir ortaklık yapılması gerektiğini anlamaları gerekiyor. Diğer eyaletlerden bu sığınmacılar neden New York’a yönlendiriliyor? Ne yöntemler kullanarak bunu yapıyorlar? Tek yönlü bilet alıp New York’a gönderiyorlar. New York yasalarına göre, bu durumdaki kişilerin kentin beş ayrı bölgesinde barınması için garanti veriliyor” açıklamasıyla Arizona ve Teksas eyaleti yöneticilerini suçlamıştı.

Teksas Valisi Greg Abbott geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada her gün beş bin sığınmacının geldiğini belirtmiş, sınır kentlerindeki durumu kendi gözleriyle görmesi için New York Belediye Başkanı Eric Adams’ı Teksas’a davet etmişti.

“Sığınmacıları, sorumluları olan Demokrat Partililer'e gönderiyoruz”

Teksas Valisi Cumhuriyet Partili Greg Abbott’ın bugün yaptığı açıklama tartışmaları daha da alevlendirdi. Vali Abbott, Meksika sınırından geçişlerin sorumluluğunu Demokrat Partili ABD Başkanı Joe Biden ve Demokrat Partili belediye başkanlarına yüklemek amacıyla New York'a sığınmacıların otobüslerle gönderilmeye başladığını açıkladı. Vali Abbott , New York Valisi Adams’a, "Umarım tüm sığınmacıları kollarla açıp karşılama sözünü yerine getirir, böylece istila edilmiş sınır kasabalarımız rahatlayabilir" dedi.

“Teksas Valisi başından beri bildiklerimizi itiraf etti”

Teksas Valisi Abbott’un yaptığı açıklamalara ilk tepki New York Belediye Başkanlığı Sözcüsü Fabien Levy’den geldi. Sözcü Levy, yaptığı açıklamada, “Başından beri yaptığını bildiğimiz her şeyi itiraf ediyor” dedi.

Levy, daha sonra sosyal medya hesabından, “Vali Abbott'un insanları siyasi piyon olarak kullanmaya devam etmesi iğrenç. New York her zaman yaptığımız gibi sığınmacıları kollarını açarak karşılamaya devam edecek, ancak yine de federal desteğe ihtiyacımız var” paylaşımında bulundu.

Teksas Valisi Abbott’ın resmi açıklamayla duyurduğu otobüs, Manhattan’daki “Port Authority” otobüs terminaline geldi. İçinde 50 sığınmacının bulunduğu otobüsü, belediye yetkililerin dışında, çeşitli sivil toplum örgütleri temsilcileri karşıladı.

STÜDYO VOA

ABD’den İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ölümüyle ilgili taziye mesajı - 20 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG