Erişilebilirlik

New Yorklular'ın yarısı önümüzdeki beş yıl içinde kentten taşınmak istiyor


New Yorklular'ın yarısı önümüzdeki beş yıl içinde kentten taşınmak istediğini belirtiyor.
New Yorklular'ın yarısı önümüzdeki beş yıl içinde kentten taşınmak istediğini belirtiyor.

Kar amacı gütmeyen düşünce kuruluşu Vatandaş Bütçe Komisyonu’nun (CBC) yaptığı son ankete göre, New Yorklular'ın yarısı önümüzdeki beş yıl içinde kentten taşınmak istediğini belirtiyor. Altı bin kişiyle yüz yüze yapılan ankete katılanların sadece yüzde 30’u New York ’ta yaşamaktan mutlu olduğunu ve yaşam kalitesinin iyi olduğunu ifade ediyor.

Ankete katılanların çoğunluğu, kentteki yaşam kalitesinin giderek daha da düştüğü görüşünde.

Ankete katılanların sadece yüzde 30’u New York’ta yaşamaktan mutlu olduğunu ve yaşam kalitesinin iyi olduğunu ifade ediyor. Bu oran da 2017 yılında yüzde 50 idi.

Sorunların başında güvenlik endişesi geliyor

Birçok New Yorklu'nun kentle ilgili sorunlarının başında güvenlik endişesi geliyor.

New Yorklular'ın yalnızca yüzde 37'si yaşadıkları semtlerdeki güvenliğini ‘mükemmel’ veya ‘iyi’ olarak değerlendiriyor. Bu oran 2017’de yüzde 50 idi.

Bir süre önce Vali Kathy Hochul’un eyalete bağlı Ulusal Muhafız güçlerini kentte metro sisteminin güvenliği için görevlendirmesine rağmen New Yorklular'ın yarısı gündüz saatlerinde bile metroyu kullanmanın güvenli olduğunu düşünmüyor.

New Yorklular'ın yüzde 78’i metronun geceleri güvenli olmadığını söylüyor.

Çoğunluk belediye hizmetlerinin kalitesinden memnun değil

New York’ta Corona virüsü pandemisinin ardından yapılan ilk kapsamlı araştırma olan ankete katılanların büyük çoğunluğu, şehirdeki kamu eğitiminin, belediye hizmetlerinin ve temizliğin kalitesinden de memnun olmadığını ifade ediyor.

CBC’nin yaptığı anketle ilgili analizde, New Yorklular'ın toplu taşıma hizmetleri, yoğun trafik, bisiklet ve yaya güvenliğinden memnun olmadıkları belirtiliyor.

New Yorklular'ın sadece yüzde 34’ü kentteki kamu hizmetlerinin kalitesini iyi veya mükemmel olarak değerlendiriyor.

‘’İyi semtlerde yaşayan yüksek gelirliler New York’ta yaşamaktan mutlu’’

New York’taki farklı bölge ve semtlerde yapılan anket sonuçlarına göre, memnuniyet ya da memnuniyetsizlik semtlere ve gelirlere göre de farklılık gösteriyor.

Araştırmaya göre New York’ta yaşayan beyazların, Manhattan’da oturanların ve ortalamanın üstünde yüksek gelir elde edenlerin diğerlerine göre yaşam kalitesinden memnun olma olasılığı artıyor.

Ankette, yılda 200 bin dolardan fazla kazananların yüzde 43'ü, 100 bin dolardan fazla kazananların yüzde 45'i ve 35 bin dolardan az kazananların yüz 30’unun yaşadıkları semtlerde kendilerini mutlu hissettikleri belirtiliyor.

Aynı kuruluşun 2017'de yaptığı ankette New Yorklular'ın kentle ilgili yüzde 42 olan olumlu görüş oranının yayınlanan son ankette yüzde 29'a kadar düştüğü ifade edilmişti.

Forum

XS
SM
MD
LG