Erişilebilirlik

New York’ta Bilanço Ağırlaşıyor


Amerika’nın doğu eyaletlerini etkisini altına alan ‘Jonas’ kar fırtınası toplam en az 25 can aldı, yüzlerce kişi hastanelik oldu. Kar fırtınası yüzünden Amerika’da 11 ayrı eyalette olağanüstü hal ilen edildi, can kayıpları ve ekonomik kayıplar yaşandı. Ancak kar fırtınasını etkisi altında kalan şehirler arasında en büyük nüfus ve ekonomik güce sahip olan kent olan New York’ta, 24 saatlik kar fırtınasının bilançosu diğer kentlere göre çok daha ağır oldu.

8.5 milyon yerleşik nüfusuna ek olarak, New Jersey ve Connecticut eyaletlerinde yaşayan ancak kente günü birlik çalışmaya gelenlerle birlikte nüfusun daha da arttığı metropol kentte, ’Jonas’ kar fırtınası şu ana kadar altı can aldı. New York’ta kar fırtınası yüzünden meydana gelen hasarlardan ve ekonomik kayıplarından oldukça yüklü bir faturayla karşılaşacağı beklentisi ise oldukça yüksek olduğu belirtildi.

En az altı kişi öldü

New York’ta, kar fırtınası yüzünden hayatını kaybedenlerin sayıyı ise en az altı kişi olarak açıklandı. Yaşamını yitiren altı kişiden üçünün Queens, diğer üçünün de Staten Island, Smithtown, West Hemstead bölgelerinden olduğu belirtildi.

Yetkililer son 24 saatte yaşamını kaybeden kişilerin kar kürerken geçirdikleri kazalar sonucu hayatlarını kaybettiklerini belirtti. Kentte sabah saatlerinden itibaren yoğunlaşan kar temizleme çalışmaları da aralıksız olarak sürüyor. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, kar temizleme çalışmalarının aralıksız sürdüğünü belirterek şehirde yaşamı normale döndürmek için var güçleriyle çalıştıklarını söyledi.

Kabus gibi 24 saat

New York, ‘Jonas’ kar fırtınası yüzünden kabus gibi bir 24 saat geçirdi. Araçlara trafiğe çıkmama yasağı uygulandı, kentin diğer şehir, kasaba, bölge ve eyaletlerle bağlantısı tamamen kesildi. Şehirde metro, belediye otobüsleri ve banliyö trenleri çalışmadı.

Broadway Showları perdelerini kapatmak zorunda kaldı, müzeler kapandı. NBA maçları, konserler ve kentteki tüm etkinlikler iptal edildi. Kentte yemek için restoran bile bulamayan turistler otellerine kapanmak zorunda kaldı.

Birçok işyeri açılmadı, tüm olumsuz şartlara rağmen açılan bazı işyerleri de kar yağışının yoğunlaşması, toplu taşımacılığın durması ve getirilen trafik yasağı nedeniyle işyerlerini kapatmak ve çalışanlarını evlerine göndermek zorunda kaldı.

Bir çok bölgede aralıklı olarak elektrik kesildi. Kar fırtınası sırasında 25 bin hanenin elektriksiz kaldığı ancak bu sayının hızla azaldığı belirtildi. Bazı bölgelerde ise sular kesildi, hava gazı hizmetleri ve internet servisleri durdu.

Ulaşım aksıyor

New York’ta toplu taşımacılık dün yoğun kar yağışının başlamasıyla birlikte gecikmeli olarak devam etti. Yetkililer kar yağışının yoğunlaşmasının ardından, belediye otobüslerinin kent içi seferlerinin tamamını dün öğlen saat 12’den itibaren durdurdu. Belediye otobüsleri normal seferlerini bu sabahtan itibaren yapmaya başladı. New York’ta tüm otoyol, tünel, köprü, cadde ve sokaklar dün öğlen 14.30’dan bu sabah 7’ye kadar araç trafiğine kapatıldı. 16.5 saat süren araçlara trafiğe çıkma yasağı uygulamasına uymayan 25 sürücüye polis kabahat suçları kapsamında ceza kesti.

Metro seferleri de gün boyu iptal ve gecikmelerle yapılsa da yetkililerin saat 16’dan itibaren metronun tamamen durdurulacağını açıklaması dışarda olan New Yorklular'ın da evlerinin dönmesini sağladı. Yetkililer bir süre sonra yaptıkları yeni açıklamayla metro seferlerinin sadece yer altında bulunan metro hatlarında gecikmelerle olsa devam edeceğini ancak yerin üstünden geçen metro hatlarının seferlerinin yapılmayacağını açıkladılar. Bu kararla metro hat ve duraklarının neredeyse tamamının yerin altında olduğu Manhattan’ın dışındaki tüm bölgelerde seferler iptal edilmiş oldu.

Birçok metro seferi sabah saatlerinden itibaren yapılsa da özellikle hatların büyük bir bölümünün yer üstünde olduğu Brooklyn, Queens, Bronx ve Staten Island’a kar temizleme ve sinyalizasyon sistemlerindeki arızalar nedeniyle bir çok metro hattı seferi yapılamıyor yada gecikmelerle yapılıyor.

New York Emniyet Müdürlüğü (NYPD) yetkilileri kentte 270 trafik kazası olduğunu ve 300 aracın çeşitli gerekçelerle çekildiğini açıkladı.

New York’un Long Island bölgesiyle ulaşımı sağlayan banliyö trenleri (LIRR) ise hala çalışmıyor. Yoğun kar yağışından etkilenip donan ve arızalanan mekanik sistemlerin, rayların, makaslar onarımı için yaklaşık iki bin kişi gece gündüz çalışıyor. Kentin, Connecticut eyaleti ve New York eyaletinin kuzeyiyle bağlantısını sağlayan ‘Metro North’ tren hattında ise seferler öğleden sonra gecikmeli olarak yapılmaya başlandı.

Uçuşlarda iptal ve gecikmeler sürüyor

Kar kalınlığının 70-75 santimetreye ulaştığı JFK ve LaGuardia hava alanlarında ise havayolu ulaşımı gecikmeli olarak devam ediyor. Yetkililer bugün JFK hava alnından yapılması beklenen uçuşların yarısının, LaGuardia hava alanında ise yüzde 85’inin iptal edildiği açıkladılar. Çok sayıda uçuşun iptal edildiği iki havaalanında kar temizleme çalışmaları ise aralıksız olarak devam ediyor. İki havaalanında iptal edilen ve gecikmeli yapılan yüzlerce uçuş yüzünden yolcuların yaşadığı olumsuz şartlar ise hala sürüyor.

Broadway perdelerini açtı

Perdelerini kar fırtınası yüzünden kapatan Broadway tiyatroları da bugün perdelerini yeniden açtı. New York Belediye Başkanı Broadway’ in perdelerini kapatma kararını cesur bir davranış ve büyük bir anlayış olarak açıkladı. Ertelenen NBA maçları da gecikmeli de olsa bugün oynanacak.

Kentte ziyaretçilerine kapılarını kapatan müzeler de yeniden ziyaretçilerine kapılarını açmak için çalışmalarını sürdürüyor. Yerli ve yabancı turistlerin gözde mekanları olan New York’taki beş hayvanat bahçesi, Bronx Zoo, New York Aquarium, Central Park Zoo, Prospect Park Zoo and Queens Zoo ise yarından itibaren normal ziyaret edilebilecek.

Rekor kar kalınlığı

New York, tarihinin ikinci büyük kar fırtınasıyla karşı karşıya kaldı. 1869 yılından beri yapılan kar yağışı ölçümlerine göre, son kar fırtınası kentin yaşadığı ikinci büyük rekor olarak kayıtlara geçti. Son kar fırtınasında ölçümlerin baz olarak alındığı kent merkezinde bulunan Central Park’ta kar kalınlığının 67 santimetreye ulaştığı açıklandı.

New York’ta 2006 yılının Şubat ayında yaşanan kar fırtınasında Central Park’ta yapılan kar kalınlığı ölçümlerinde kar kalınlığı miktarı 67.25 santimetre olarak saptanmıştı. 2006 yılında yaşanan kar fırtınası New York tarihinde yaşanan en büyük kar fırtınası olarak kayıtlarda yerini korudu.

Son kar fırtınasında New York’ta en yoğun kar yağışı JFK ve Long Island’a tespit edildi. Bu bölgelerde kar kalınlığının 75 santimetreye ulaştığı belirtildi.

Evsizler bu kez gönüllü gitti

Belediyenin sığınma evlerine gitmekte her zaman gönülsüz davranan ve direnen New York’un evsizleri yoğun tipi ve aşırı soğuk yüzünden bu kez görevlilere zorluk çıkarmadı. 131 evsiz kendi istekleriyle sokaklardan alınıp sığınaklara yerleştirildi.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG