Erişilebilirlik

BM Genel Kurulu Başladı


NEW YORK- Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu’nun üst düzey toplantıları bugün başladı.

Bu yılki BM Genel Kurulu’nun teması, ''Dönüm Noktası: İç İçe Geçmiş Güçlüklere Dönüştürücü Çözümler''. Bu başlık, COVID-19 pandemisi ve etkileri, Ukrayna savaşı, iklim değişikliğinde kritik eşik, eşi benzeri görülmemiş insani sorunlar ve küresel ekonomik hakkında artan kaygıları içeren, birbiriyle iç içe geçmiş krizlerin yarattığı kritik durumu yansıtıyor.

Kraliçe II. Elizabeth’in Londra’da düzenlenen cenaze töreni nedeniyle, 77. BM Kurulu’nun programlarında ve liderlerin Genel Kurul'a hitap gün ve sıralamalarında bazı değişikliklere gidildi.

ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in Londra'daki cenaze törenine katıldığı için ilk gün yerine Çarşamba günü Genel Kurul’a hitap edecek. Biden’ın evsahibi ülke olarak liderler onuruna vereceği resepsiyon da Çarşamba gecesi yapılacak.

77. BM Genel Kurulu’nun üst düzey toplantılarına bu yıl, 193 üye devletten 92’si devlet başkanı, 56 başbakan, diğer ülkeler de dışişleri bakanı düzeyinde katılıyor.

Afganistan, bu yılki Genel Kurul çalışmalarına katılmıyor. BM 77. Genel Kurul Başkanlığı’nı, görevi 76. Genel Kurulu Başkanı Abdulla Shahid'den devralan Macar diplomat Csaba Körösi yapıyor.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski New York’taki tarihi zirvede yer almıyor.

Liderler BM Genel Kurul Toplantıları İçin New York'a Geliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:09 0:00

BM Genel Kurulu’na sunulan bir tasarıyla, Rusya’nın itirazına rağmen, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski’nin video konferans aracılığıyla Genel Kurul’a hitabını yapması oylamaya sunuldu.

Tasarı, BM Genel Kurulu’nda 101 ‘evet’ oyuyla kabul edildi. 7 ülke ‘hayır’ oyu, 19 ülke ise ‘çekimser’ oy kullandı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in açış konuşmasının ardından Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, ilk konuşmacı olarak kürsüye çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün başlayacak liderlerin Genel Kurul’a hitaplarının sabah oturumunda altıncı sırada konuşacak.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, BM Sekreterliği'ndeki ruh halini, “herhangi bir Genel Kurul'da daha önce hiç yaşanmamış ve çok yoğun” olarak değerlendirdi. Dujarric, ”2019'dan bu yana yaptığımız ilk Genel Kurul bu. Heyecanlıyız” değerlendirmesinde bulundu.

Kraliçe II. Elizabeth’in cenaze törenine katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bugün New York’ta.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün BM Genel Kurulu’nda yerel saatle öğlen 12 civarında konuşması bekleniyor. Cumhurbaşkanı’nın konuşmasından kısa bir süre sonra BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesi bekleniyor.

Erdoğan’ın öğleden sonraki programında Türkevi’nde Ürdün Kralı II. Abdullah, İsrail Başbakanı Yair Lapid ve Japonya Başbakanı Fumio Kişida ile ikili görüşmeler yapacağı öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la da ayrı ayrı görüşebileceği belirtiliyor ancak bu buluşmalar henüz teyit edilmiş değil.

Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden’ın yarın akşam vereceği resepsiyona katıldıktan sonra Türkiye’ye döneceği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG