Erişilebilirlik

New York'ta Çizgi Film Karakterlerine Tepki


New York kentindeki Times Meydanı’nda dolaşan insan boyutundaki çizgi film karakterleri sevimli mi, yoksa itici mi? Bazılarına göre, çizgi film karakterleri istenmedik davranışlarda bulunup halkı rahatsız edebiliyor

Bunlar çocukların rüyalarını süsleyen karakterler; miki fare, silahşör kedi… Times Meydanı’nda etrafa baktığınızda sevdiğiniz çizgi film karakterlerinin çoğunu görebilirsiniz.

Ancak bazen bu karakterler çizgi filmlerdeki kadar masum değil. Tim Tompkins, Times Meydanı Birliği’nden:

“Başta komik ve ilginç geliyor. Git gide daha fazla insan sınırları zorlamaya başlıyor. Eğer alımlı, güzel bir bayansanız ve yanınızda kimse de yoksa Batman ya da Elmo yanınıza gelip istemediğiniz halde size sarılabiliyor. Ya da çocuklu bir anneyseniz, çocuğu siz para verene kadar bırakmıyorlar.”

Bir, iki dolar verip kurtulacağınızı zannediyorsunuz ancak sonunda iş on beş, yirmi dolara dönüşüyor. Kendinizi zorla ödeme yapmış hissediyorsunuz.”

Çizgi karakterlerin kostümlerini giyen bu kişiler Amerika’nın Sesi’ne konuşmadılar ancak turistler ortada istenmeyen bir durum olduğunu ve çoğu zaman para ödemek için baskıya maruz kaldıklarını belirtiyorlar:

“Oğlum ilk başta biraz ürktü, fotoğraf çekilmek istemedi. Sarıldıkları zaman da sadece gülümsemesi gerektiğini hissetti.”

“Para istemeye başladığında rahatsız oldum çünkü hepsi için ayrı para istedi. Ben de hepsi için sadece beş dolar verdim.”

“Bizimle fotoğraf çekilmek istediler. Ben de tamam dedim ama sonrasında bahşiş istediler. Daha önceden böyle bir şey yoktu.”

Konuya yakında bir çözüm gelebilir. New York Belediye Meclis Üyesi Andy King, bu kişilere kısıtlama getirecek bir yasal düzenleme hazırlamış:

“Bu çizgi film karakterleri sayesinde çocuklarımızı eğlendirip, eğitiyoruz. Ekranda küçük boyda olan bu karakterlerin bir anda size bir seksen boyunda koca bir kafayla yaklaştığını düşünün. Üç yaşında bir çocuk için farklı bir durum bu. Bu konuya bir düzenleme getirmek istedik, insanların ürküp, çekinmesini, kendilerini zorlanmış hissetmelerini istemiyoruz.”

Meclis Üyesi King, her yıl elli beş milyondan fazla turisti ağırlayan bir şehirde, önceliklerinin turistlerin kendilerini güvende hissetmeleri, olduğunu belirtiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG