Erişilebilirlik

New York’ta Marihuananın Yasal Satıldığı İlk Mağaza


NEW YORK – Geçtiğimiz yılın Mart ayında New York Eyalet Meclisi'nde kabul edilen yeni yasayla keyif amaçlı marihuananın satışı serbest bırakılmıştı. New York Marihuana İdaresi’nin belirlediği takvimi göre, kentteki ilk perakende satış mağazası Manhattan’ın “Astor Place” semtinde açıldı.

Mağazanın açılmasının saatler öncesinde, ilk kez yasal yolla marihuana satın almak isteyen New Yorklular mağazaya girmek için uzun kuyruklar oluşturdu.

New York Marihuana İdaresi’nin, şimdiye kadar keyif amaçlı marihuana satışı yapmaları için 36 ayrı mağaza için lisans verdiği, 139 ek lisansın verileceği, toplamda perakende marihuana satmak için 900 başvuru yapıldığı kaydedildi.

Yetkililer, önümüzdeki yıldan itibaren de yasal olarak online satış için ilk lisansın verileceği kaydedildi. Mağaza önünde ilk kez bir mağazadan yasal bir şekilde marihuana satın almak için sıra bekleyen New Yorklular, açılış için, “tarihi bir olay”, “marihuana kullanıyoruz ve şimdiye kadar neyle karşılaşacağımızı bilmediğimiz otlar satın aldık. Şimdi kalitelilerini yasal yollardan satın alabileceğiz” gibi yorumlar yaptılar.

İlk mağazayı açan sivil toplum örgütünün yetkilileri, New York Üniversitesi'nin (NYU) kampüsünün bitişiğinde olan ilk yasal marihuana satış dükkanının mükemmel bir konumda açıldığını, turistlerin de mağazaya kolay bir şekilde gelebileceğini belirterek, “Bu yüzden burada çok fazla satış yapacağımızı düşünüyoruz" dedi.

“Yeni bir sayfa açıldı”

New York Belediye Başkanı Eric Adams yaptığı açıklamada, "Bugün, ülkedeki en adil marihuana endüstrisini yaratma çabalarımızda önemli bir dönüm noktasıdır. Eyaletimizdeki ilk yasal mağazanın burada, New York'ta açılması, bu gelişmekte olan endüstri için umut verici bir adımdan çok daha fazlasıdır. Bu konuda geçmişte uygulanan başarısız politikalardan çok zarar görenler oldu. Artık yeni bir sayfa açıldı” diye konuştu.

New York Valisi Kathy Hochul, yetişkinlerin keyif almak amacıyla kullandığı ilk yasal marihuana satışının bir mağazada başlamasını, “tarihi bir kilometre taşı" olarak nitelendirdi.

İstatistiklere göre, son 20 yılda New York'ta yaklaşık bir milyon kişi marihuana kullanmak suçlarından tutuklandı. Pek çok endüstri gözlemcisi, New York'un önümüzdeki yıllarda ülkenin “marihuana başkenti” olacağına inanıyor. Bazı uzmanların tahminlere göre, New York’ta marihuana satışının toplam pazarı 2027 yılına kadar 4,2 milyar dolara kadar ulaşabilecek.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestoları büyüyor, öğrenciler kampüs binasını işgal etti – 30 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG