Erişilebilirlik

New York’ta Salgının Yaraları Sarılıyor


(ARŞİV) New York Valisi Andrew Cuomo
(ARŞİV) New York Valisi Andrew Cuomo

New York Valisi Andrew Cuomo, eyaletin salgın nedeniyle yaşadığı sıkıntılı günleri geride bıraktığını belirterek ekonomiyi canlandırmak için yeni bir yardım paketi açıkladı.

Vali Cuomo, belirledikleri kriterlere uyan 330 bin küçük işletmeye 50 bin dolara kadar hibe olarak nakit para yardımı yapacaklarını bildirdi. Cuomo, New York’taki küçük işletmelerin başvurularını 10 Haziran'dan itibaren internet üzerinden yapabileceklerini söyledi.

Salgın sırasında kiralarını ödeyemeyen düşük gelirli 200 bin kişiye de 1 Haziran tarihinden itibaren hibe olarak kira yardımı yapılacağını kaydeden Cuomo, yeni hibe yardımlarının küçük işletmelerin yeniden canlanması, kira yardımlarının da zor durumdaki düşük gelirli kiracıların kiralarını ödemelerine yardımcı olmayı amaçladığını belirtti.

Vali Cuomo, "New York'ta yapılacak en önemli şey, şehrin ve eyalet ekonomisinin kalkınmasını sağlayacak, ekonomiyi canlandıracak altyapının iyileştirilmesidir” dedi.

12–17 yaş gurubuna aşı teşvik planı

Vali Cuomo, gençleri aşı olmaya teşvik etmek için yeni bir uygulama başlatacaklarını, 12-17 yaş grubundaki öğrencilere çekiliş yoluyla tam üniversite bursları vereceklerini belirterek, "Bugün aşınızı yaptırın. Geleceğinizi oluşturun’ kampanyası başlatıyoruz. Hedefimiz 12-17 yaş grubunun aşı olması. Aşı olan gençlere dört yıl boyunca herhangi bir eyalet üniversitesine tam öğrenim sağlayacak burs vereceğiz. Aşı olan gençlerin yurt bedellerini ödeyeceğiz. Her hafta yapılacak çekilişlerde burs vereceğimiz öğrencileri belirleyeceğiz. Eyalet olarak ayrıca aşı olan 12-17 yaş gurubuna beyzbol maçlarını izlemeleri için bedava bilet, eyalet parklarına iki günlük ücretsiz giriş ve 5 milyon dolarlık bir piyango çekilişine katılım hakkı vereceğiz” diye konuştu.

New York’ta vaka sayısı en düşük oranda

New York Valisi Cuomo, eyalet genelinde vaka sayısının geçtiğimiz yılın Ağustos ayındaki rakamlara ulaştığını, ABD genelinde yapılan testlerde saptanan vaka sayısının yüzde 2,6 oranında olduğunu ancak bu sayının New York’ta yüzde 0,7 oranına gerilediğini kaydetti. Vali Cuomo, "Son verilere bakın, verilerin hepsi doğru yönde ilerleme kaydediyor. New York’ta saptanan vakalarda yüzde 0,7 oranındayız. Bu rakam ülke genelinde ise yüzde 2,6 oranında. ABD genelindeki pozitiflik oranı, New York eyaletinin pozitiflik oranının kabaca dört katı. New Yorklular'ı kutluyorum. Dinlediler, öğrendiler, doğru davrandılar. New York'u New York yapan da budur” dedi.

Vali Cuomo, New York’ta aşıya talebin yüzde 47 oranında azaldığını, özellikle genç nüfusun aşı olmadığını belirterek, ''Eyalet genelinde toplam 18 milyon 628 bin 178 doz aşı yapıldı. Eyalette 10 milyon 486 bin 657 New Yorklu ilk dozu, 8 milyon 888 bin 842 New Yorklu her iki doz aşısını tamamladı” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG