Erişilebilirlik

New York'ta Sigara İçme Yasağına Tepkiler


New York'ta Sigara İçme Yasağına Tepkiler
New York'ta Sigara İçme Yasağına Tepkiler

Sigara İçmeyenlerin Haklarını Koruma Derneği’ne göre Amerika’da 43 eyalatte 500‘den fazla kent ya da kasabada kamuya açık park ve meydanlarda sigara içmek yasak. Kısa süre önce New York da bu listeye katıldı ve tüm park, plaj ve plazalarda sigara içilmesini yasakladı. Yetkililer, amacın, sigara içmeyenleri ikinci el sigara dumanından korumak olduğunu söylüyor. Ancak cadde ve sokaklardaki kaldırımlarda sigara içmek hala serbest. Bu nedenle kimileri yeni yasağın mantıksız olduğunu, kaldırımlarda sigara içenlerin yaydığı ikinci el dumandan kaçmanın daha zor olduğunu savunuyor.

New York’taki bar, restoran, tren garları, otobüs durakları, ofis binaları ve mağazalarda sigara içmek çok uzun süre önce yasaklanmıştı. Yeni yürürlüğe giren yasa ise kentteki bin 700 park ve 22 kilometre uzunluğundaki plajlarda sigara yakanları 50 dolarla cezalandırıyor. Yasak yürürlüğe girmeden birkaç gün önceyse parkları ziyaret edenlerin bu konudaki görüşleri şöyle:

”Parkta otururken birisinin sigara dumanını yüzüme üflemesini istemem. Sokakta yürürken de sigara dumanı solumak istemiyorum. Ancak bağımlılar sürekli sigara içme ihtiyacı hissediyor.”

”Açık havadayız! Sigara dumanının başkalarını neden rahatsız edeceğini anlamıyorum.”

”Çok saçma bir yasak. Öyle bir yasak uyguluyorlar ki hiçbir yerde sigara içmenize imkan bırakmıyorlar.”

”Sigara içenlerin çoğu anlayışlı, ancak sigara içmeyen bizler sigara dumanının olmamasını memnunlukla karşılıyoruz.”

Bu bulutlu günde New York’un Queens ilçesindeki Bay Terrace Community Alliance adlı örgüt semt parkında toplanıp yasağın yürürlüğe girmesini kutladı. Örgüt üyesi Warren Schreiber yerlere atılan sigara izmaritlerinin kuşlar için tehlikeli olduğunu, çevre içinse çirkin bir görüntü oluşturduğunu, parkta oynayan çocuklarınsa sigara içen insanlar görmemesi gerektiğini söylüyor: ”Parka gelen beş, altı, yedi, sekiz yaşındaki çocuklar top oynarken, futbol karşılaşması yaparken sigara içen genç ya da yetişkinleri görüyorlardı. Bunun olmasını istemiyoruz.”

Ancak kimileri yasağın çok ileri gittiğini ve Amerika’nın diğer bölgelerindeki sigara karşıtı kampanyaları baltalayabileceğini söylüyor. Amerika’da 22 eyalette bar ve restoranlarda sigara içmek hala serbest. Boston Üniversitesi Kamu Sağlığı Bölümü’nden profesör Michael Siegel:
”Amerika’daki eyaletlerin neredeyse yarısında bar, restoran ve gazinolarda çalışanları sigara dumanından koruyacak yasaklar mevcut değil. Bu mekanlarda çalışanların maruz kaldıkları ikinci el duman seviyesi aşırı derecede yüksek. Dumandan kaçmalarına imkan yok. Kapalı alanlarda çalışan kişiler de hayatlarını kazanıyor. Bu nedenle işyerlerinde sigara kullanımı konusuna yeniden eğilmemiz gerekiyor.”

Astımsız Okul Bölgeleri adlı örgütün başkanı Rebecca Kalin New York’ya kamu sağlığını korumak için yasağın gerekli olduğunu söylüyor: ”Sigara içenlerden kaçınmak her zaman kolay değil. Sigara içmenin bir yerde serbest bırakılıp başka yerde yasaklanması imkansız. Esas amaç tütün ürünlerinin, sigaranın kökünü kurutmak. Sigara, hayatınızı tehdit eden, tehlikeli bir alışkanlık. Birçok hastalığın toplamından daha fazla can alıyor. Sigaraya hayatımızda yer vermeye hiç gerek yok.”

Profesör Siegel, New York’un parklarında sigarayı yasaklamanın kaldırımlarda ve park girişlerinde sigara dumanından kaçmayı daha da zorlaştıracağını, sigara içenlerin eve kapanmasınınsa daha tehlikeli olacağını söylüyor: ”Özellikle evde bulunan çocuklar için sürekli olarak ikinci el sigara dumanına maruz kalmak çok tehlikeli. Sigara içenlere vermek isteyeceğimiz mesaj şudur: lütfen sigaranızı açık havada için ve evinizde sizinle birlikte yaşayanları sigara dumanına maruz bırakmayın.”

Yetkililer polisin değil park görevlilerinin yasanın uygulanması görevini üstleneceğini, uyarıları ve cezaları bu görevlilerin vereceğini söylüyor. Ancak birçok kişi kentin binlerce hektarlık parklarında yasanın çok da işe yaramayacağı görüşünde. Sigara içenlerin haklarını koruyan bir örgütse yasayı protesto etmek için Brooklyn’deki bir plajda sigara içme eylemi düzenledi.


XS
SM
MD
LG