Erişilebilirlik

New York’ta Terör Saldırısı 8 Can Aldı


New York’ta Araçlı Saldırı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

New York’un Manhattan bölgesinde Dünya Ticaret Merkezi anıtı yakınlarında bir araç yayaların arasına daldı.

New York polisi, bir aracın işlek bir bisiklet yoluna girerek, yayalar ve bisikletçilerin arasına daldığını, daha sonra saldırganın boyalı memi ve saçma atan iki silahla araçtan indiğini açıkladı. Polis, saldırganı vurarak gözaltına aldı.

De Blasio: 'Korkakça bir terör saldırısı'

Saldırının ardından basın toplantısında konuşan New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, 8 kişinin hayatını kaybettiği ve 10'dan fazla yaralı olduğunu açıkladı. "Şehrimiz için çok acı bir gün" diyen De Blasio, saldırının korkakça bir terör saldırısı olduğunu söyledi.

6 kişinin olay yerinde, iki kişinin de hastanede hayatını kaybettiği açıklandı. Yaralıların ise hayati tehlikesi bulunmuyor.

​New York Emniyet Müdürü James P. O'Neill, saldırganın 29 yaşında olduğu dışında bilgi paylaşmadı. O'Neill saldırganın aracından çıkarken "Allah-ü Akbar" diye bağırıp bağırmadığı, bu nedenle mi terör saldırısı olarak değerlendirildiği sorusuna ise, "Araçtan çıktığında bir beyanda bulundu ve saldırganın işleyiş usulüne bakarsanız, olan bitenle tutarlı" yanıtını verdi.

Saldırganın kimliği ile ilgili iddialar

Karnından vurulan ve ameliyata alınan saldırganın hayati tehlikesi bulunmadığı açıklandı. Kimliği netlik kazanmayan saldırganın yabancı bir ülke vatandaşı olduğu ve New York'ta yaşamadığı da verilen bilgiler arasında.

ABC televizyonu ise saldırganın Florida eyaletinin Tampa kentinden Sayfullo Saipov olduğunu duyurdu. CBS Televizyonu da Sayfullo Habibullaevic Saipov ismini verdi. Amerikan kanalları saldırganın Özbek kökenli olduğunu ve ABD'ye 2010 yılında geldiğini bildiriyor.

Saldırganın kullandığı kamyoneti sabah saatlerinde New Jersey'den kiraladığı öğrenildi. Yayaların arasına dalan saldırgan engelli çocukları taşıyan bir okul aracına da çarptı.

Vali Andrew Cuomo, bu saldırının daha geniş bir komplonun bir parçası olduğuna dair bir delil olmadığını söyledi. Cuomo, "Bu yeni terör taktiği, yalnız kurt saldırısıdır. Sadece birkaç saat oldu ama daha büyük bir saldırı planına dair elimizde kanıt yok" dedi.

Donald Trump saldırı sonrası IŞİD'i işaret etti

Donald Trump da Twitter'dan yaptığı ilk açıklamada, "New York'ta çok hasta ve dengesiz biri tarafından bir başka saldırı. Kolluk kuvvetleri olayı yakından izliyor. Bu ABD'de yaşanamaz" diye yazdı.

Trump ikinci mesajında, "IŞİD'i Ortadoğu'da ve başka yerlerde bozguna uğrattıktan sonra geri dönmesine ya da ülkemize girmesine izin vermemeliyiz. Yeter!" ifadeleriyle terör örgütünü işaret etti.

Trump, düşüncelerinin ve dualarının New York'taki terör saldırısının kurbanları ve aileleriyle olduğunu belirtti. "Tanrı ve ülkeniz sizinle" dedi.

Cadılar Bayramı kutlaması iptal edilmedi

Öte yandan Cadılar Bayramı nedeniyle şehirde her yıl yapılan geçit töreninin iptal edilmediği açıklandı. Saldırının gerçekleştiği bölgeye çok yakın olan West Village'daki kutlama planlandığı gibi yapıldı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG