Erişilebilirlik

New York'taki Cami İnşaatı Tartışması Dinmek Bilmiyor


Amerika’da halkın büyük çoğunluğu, El Kaide’nin 11 Eylül’deki saldırılarının hedefi olan Dünya Ticaret Merkezi’nin bulunduğu; şimdilerde Sıfır Noktası olarak adlandırılan bölge yakınında bir İslam Merkezi inşa edilmesine karşı. Amerika’daki müslümanlarsa bir İslam Merkezi inşa etmenin anayasal hakları olduğunu savunuyor.

New York’taki Park Place, bir zamanlar kentin simgelerinden olan Dünya Ticaret Merkezi’nin bulunduğu ve şimdi Sıfır Noktası olarak adlandırılan yere iki sokak uzakta. Amerika’da bir grup Sufi müslüman bu binayı İslam Merkezi inşa etmek için satın aldı. Merkezde bir oditoryum, havuz ve cami olması planlanıyor.

Sıfır Noktası yakınındaki İslam Merkezi'nde bir de cami olması planlanıyor
Sıfır Noktası yakınındaki İslam Merkezi'nde bir de cami olması planlanıyor

İnşaata karşı çıkan ve adının açıklanmasını istemeyen bir Amerikalı, Merkezin 11 Eylül’de yakınlarını kaybedenlere bu acı olayı hatırlatacağını savunuyor. İnşaata muhalefet edenler saldırıyı radikal islamcı El Kaide’nin düzenlediğini hatırlatıyor.

Amerika’ya yerleşen Ukraynalı sanatçı Rita Balmina, 11 Eylül saldırıları düzenlendiğinde New York’ta olduğunu anlatıyor. Balmina, müslümanların Amerika’nın her hangi bir yerinde cami inşa etme hakları olduğuna katılıyor ancak caminin böyle acı bir saldırıyı hatırlatan bölgenin yakınında olmasına karşı çıkıyor.

Balmina, “Buraya inşa edilecek cami saldırıyı düzenleyenleri hatırlatabilir. Buraya ibadet kisvesi altında gelenler de bu radikal örgütün sempatizanları olabilir” diyor.

Bir New Yorklu, cami inşaatına destek vermek için Kur’an’dan ayetler okuyor. Ayrıca Amerikalıların istedikleri yerde ibadet etmeye anayasal hakları olduğunu söylüyor. Bu görüşe karşı çıkanlar da boş durmuyor.

Serbest çalışan bir web programcısı olan Matt Sky, 11 Eylül’ün yarattığı duyguları ve cami inşaatının Sıfır Noktası’na yakınlığını Amerika’nın prensipleri açısından bir sınav olarak görüyor.

Sky, “Ölenlerin yakınlarını anlıyorum ama bu ülkemizin değerlerini yok edeceğimiz anlamına gelmez. Askerlerimizi ölüme yolladığımızda onlar özgürlüklerimiz; yani dini özgürlüğümüz ve ifade özgürlüğümüz için can veriyor. Bu merkeze karşı çıkanlar dini özgürlüklere de karşı çıkmış olurlar” diye konuşuyor.

Sıfır Noktası yakınlarında yaşayanların büyük bölümü İslam Merkezi’ni destekliyor. Ancak Amerikalılar’ın büyük bölümü buna karşı. Son kamuoyu yoklamalarından biri, merkeze karşı çıksalar bile, New York halkının büyük bölümünün bu inşaatın anayasal bir hak olduğunu kabul ettiğini gösteriyor.

XS
SM
MD
LG