Erişilebilirlik

İngiltere'deki Olaylar Almanya'yı da Kaygılandırıyor


İngiltere'deki Olaylar Almanya'yı da Kaygılandırıyor
İngiltere'deki Olaylar Almanya'yı da Kaygılandırıyor

İngiltere'de geçen hafta başlayan olayların neredeyse bütün ülkeye yayılması, Almanya'da da büyük kaygı yarattı. Alman siyasetçiler, gençlik uzmanları, sosyologlar ve güvenlik yetkilileri benzer olayların Almanya'da da olabileceği, varlığını sürekli koruyan bir gerilimin burada da patlak verebileceği görüşünde.



İngiltere'deki olayların esas nedeni olarak tanımlanan gelir dağılımında ve eğitimde eşitsizlik, istihdam ve sağlık alanında gençleri etkileyen sorunların büyük boyutta Almanya'da da benzer olduğunu savunan uzmanlar, ırkçılık ve ayrımcılığın da göçmen kökenli gençlerin bir bölümünde topluma karşı kin ve nefrete yol açtığını belirtiyor.

Nitekim Alman Polis Sendikası, İngiltere'de olduğu gibi Almanya'da da patlamaya hazır bir durumun söz konusu olduğunu bildirdi ve sosyal dışlamanın gençler arasında yol açtığı boyutun yetkililer tarafından anlaşılamadığını öne sürdü.

Heidelberg Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden Profesör Havva Ergin, devlet kurumlarının göçmen gençlerin sorunlarıyla yakından ilgilenmediğini, ancak gençlik kurumlarının da bu konuda büyük hataları olduğunu, yanlış uyum ve eğitim politikalarıyla gençlerin durumunun daha da kötüleştiğini söylüyor.

Bu arada uzmanlar İngiltere benzeri olayların özellikle Berlin ve Hamburg gibi nüfusu kalabalık ve göçmen kökenlilerin sayısının da çok yüksek olduğu büyük kentlerde yaşanabileceği uyarısında bulunuyorlar. Her iki kentte de son aylarda hemen her gece sayısız kundaklama eylemi yapılıyor. Sadece Berlin'de bu yılın ilk yedi ayında 190 araba yakıldı, çeşitli yürüyüşler sonrası çıkan olaylarda kamuya ve özel sektöre ait birçok bina hasar gördü. Berlin'deki göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları hassas bölgelerin üzerinde bir süredir geceleri helikopterler devriye geziyor. Keşif uçuşları yapan helikopterin özel kameralarla donanmış olduğu ve kundaklamaları engellemeyi hedeflediği biliniyor.

XS
SM
MD
LG