Erişilebilirlik

Nijerya’da Askeri Birliklerle Dinci Militanlar Çatıştı


Boko Haram militanlarının ateşe verdiği kilisede ölenler
Boko Haram militanlarının ateşe verdiği kilisede ölenler

Ülkenin kuzeyinde Potiskum kentinde meydana yeni şiddet eylemleri nedeniyle sivil halk bölgeyi terk etmeye başladı

Kent, Devlet Başkanı Goodluck Jonathan’ın olağanüstü durum ilan ettiği 15 bölgeden Yobe’de bulunuyor. Görgü tanıklarına göre çatışmalar kentteki bir karakol civarında yoğunlaşmış durumda.

Dün ülkenin kuzeyinde çeşitli kentlerde silahlı kişiler en az 20 Hristiyan’ı öldürdü. Ölenlerin çoğu etnik İgbo aşiretinden. Cinayetleri Boko Haram adlı vahşetiyle tanınan şeriatçı örgüt üstlendi.

Örgüt sözcüsü Ebu Hakka, Perşembe günü 6 kişinin öldüğü kilise saldırısının da Boko Haram militanları tarafından yapıldığını söyledi.

Nijerya 155 milyon nüfusuyla Afrika’nın en kalabalık ülkesi. 250 etnik grubun yaşadığı ülkede nüfusun yüzde 50’si Müslüman, yüzde 40’ı Hristiyan yüzde 10’i ise Afrika dinlerinden. Arap kültürünün egemen olduğu kuzeyde çoğunluğu Müslümanlar, güneyde ise Hristiyanlar oluşturuyor.

Batı ve Hristiyanlıkla ilgili her şeye karşı çıkan Boko Haram örgütü kuzeydeki gayrimüslimlerin bölgeyi terk etmesini istiyor. Devlet Başkanı Jonathan, son şiddet eylemlerinden sonra Boko Haram örgütünü "ezeceklerini" söylemişti.

Nijerya’da Askeri Birliklerle Dinci Militanlar Çatıştı
Nijerya’da Askeri Birliklerle Dinci Militanlar Çatıştı

2001 yılında Muhammet Yusuf adlı bir kişi tarafından kurulan Boko Haram, Nijerya’nın en çok konuşulan Hausa dilinde “Batı eğitimi Haram” anlamına geliyor.

Yüzlerce sivilin ölümündün sorumlu tutulan örgütün resmi adı ise “Cemaat-i Ehli Sünnet Lidda-avati Val-Cihat.” Hedefi Nijerya’nın kuzeyinde Müslümanlar için şeriat devleti kurmak.

Nijerya ordusunun Boko Haram militanlarına karşı tutumu da onların ki kadar acımasız:

XS
SM
MD
LG