Erişilebilirlik

Nobel Tıp Ödülü David Julius ve Ardem Patapoutian'ın


Nobel Komitesi, bu yılın ödüllerini açıklamaya başladı. Tıp Ödülü, bilimadamları David Julius ve Ardem Patapoutian'a verildi.. Beklentiler, Corona virüsü aşısını bulan Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci'nin ödülü alması yönündeydi.

Julius ve Patapoutian, Nobel Tıp Ödülü'nü sıcaklık ve teması algılayan reseptörleri keşfetmeleri nedeniyle ödüle layık görüldü. Her iki bilimadamı da çalışmalarına ABD'de devam ediyor.

Nobel Tıp Ödülü kazanan iki bilimadamında biri olan David Julius
Nobel Tıp Ödülü kazanan iki bilimadamında biri olan David Julius

İki bilimadamı, PIEZ01 ve PIEZ 02 dokunma reseptörleri ile TRPV1 sıcaklık reseptörlerini keşifleriyle tanınıyor. Uzmanların bu çalışmalarıyla sıcak, soğuk ve teması nasıl anlayabildiğimize ilişkin soruları yanıtladığı ve kronik ağrılar da dahil birçok hastalığın tedavi edilmesine olanak sağladığı belirtiliyor. Nobel Tıp Ödülü'nün açıklandığı basın toplantısında da çalışmanın bu özellikleri hatırlatıldı.

Dünyanın en prestijli bilim ödülleri olarak bilinen Nobel, 6 ayrı dalda veriliyor. Her yıl tıp, fizik, kimya, edebiyat, ekonomi bilimi ve barış dallarında verilen ödülleri kazananlar, bu hafta boyunca açıklanmaya devam edecek. 5 Ekim Salı fizik, 6 Ekim Çarşamba kimya, 7 Ekim Perşembe edebiyat, 8 Ekim Cuma Barış Ödülü ve 11 Ekim Pazartesi de ekonomi alanında Nobel kazanan isimler açıklanacak. Nobel kazanan bilim insanları 10 milyon İsveç Kronu yani yaklaşık 1,1 milyon dolarlık para ödülünün de sahibi oluyor.

Nobel'in tıp dalındaki ödülü geçen yıl Hepatit C virüsünü bulan bilim insanları Harvey Alter, Charles Rice ve Briton Michael Houghton’a verilmişti

Bu yıl 6 dalda toplam 329 bilim adamı ödüle aday gösterildi. İsveçli bilimadamı Alfred Nobel adına verilen ödüller 1901 yılından bu yana dağıtılıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG