Erişilebilirlik

Nokta Toplatıldı


Son dönemde iktidara muhalif yayınlarıyla dikkat çeken Nokta dergisinin bayiye gönderilen son sayısı toplatıldı. Toplatılan derginin fotomontaj yapılan kapağında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk bayrağına sarılı bir tabutun önünde selfi çekerken gösteriliyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret edildiği iddiasıyla derginin toplatılması ve twitter hesabının da erişime engellenmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu.Derginin “terör örgütü propagandası yapmak ve Cumhurbaşkanı’na hakaret etmek” suçlarını işlediğine hükmeden İstanbul Cumhuriyet Savcısı Gökhan Yolasığmaz, başvuruyu onaylayınca Nokta, daha piyasaya çıkmadan toplatıldı.

Nokta dergisi avukatları Sulh Ceza Hakimliği’nin karar vermediğini gerekçe göstererek toplatılmanın hukuka aykırı olduğunu iddia ediyor. Ancak hakimlik bugün, savcılığın başvurusu onadı.

Nokta Dergisi: “Basın özgürlüğünde bir aşama daha geri gittik”

Gece 1.30’da dergiye gelen polis, bugün öğleden sonraki ikinci gelişinde Sorumlu Yazı İşleri Murat Çapan’ı gözaltına aldı. Murat Çapan daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Genel Yayın Yönetmeni Cevheri Güven’e göre, muhalif yayıncılık yapan Nokta dergisi sindirilmek isteniyor.

Güven, “İddialı bir kapak yaptığımızı biliyorduk ama derginin toplatılacağına ihtimal vermiyorduk. Cumhurbaşkanı’na hakaret davası açılabilir, tazminat davası açılabilir veya sivil- paramiliter güçler, Hürriyet’in önünde olduğu gibi eylem yapabilir diye düşündük. Böylesi ilk kez oluyor. Bir dergi okuyucuya ulaşmadan toplatıldı. Basın özgürlüğünde bir aşama daha geri gitti,” dedi.

Nokta Dergisi: “Matbaamıza baskı kuruldu, dergiyi boğmak istiyorlar”

Derginin sorumlu yazı işleri müdürünün terörle mücadele polislerince gözaltına alınarak adliyeye götürülmesinin sindirme teşebbüsü olarak değerlendiren Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni, geri adım atmayacaklarını belirtti:

“Gerek patronaj gerek editoryal kadroda tereddüt yok. Nokta, yoluna devam edecek. Kararlılığımızı gördükleri için bu şekilde bizi sindirmek istiyorlar. Derginin basıldığı matbaa üzerinde de baskı kuruldu. Matbaa bizi arayarak bundan sonra dergiyi basmayacağını bildirdi. Bu yolla bizi dergiyi boğmak istiyorlar.”

Enis Berberoğlu: “Esas bölücülük esas terörizm budur”

Nokta dergisinin toplatılmasına en sert tepkiyi Cumhuriyet Halk Partisi verdi. Dergiyi ziyaret eden Hürriyet gazetesi eski genel yayın yönetmeni ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu, “Başka bir medya kuruluşunda taşlı sopalı saldırıda saatlerce, günlerce sessiz kalıp buraya gelip normal bir ifade işlemi için bir gazeteciyi gözaltına almak bildiğiniz ayrımcılıktır. Esas bölücülük budur, esas bölücü terör de budur. Bir derginin yayını terör örgütü propagandası kılıfına uydurmak izleyicinin aklına hakarettir,” dedi.

CHP Çanakkale Milletvekili Altan Erkek de TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, “Nokta dergisinin toplatılması politik bir tercih midir?’ diye sordu.

TGS ve ÇGD derginin toplatılmasını kınadı

Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Çağdaş Gazeteciler Derneği, Nokta dergisinin toplatılmasını kınarken dergi ve çalışanlarıyla dayanışma içinde olduklarını açıkladı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası, “Unutulmamalı ki, hiciv ve eleştiri hakaret değildir. Hakaret bir yayının toplatılması için kullanılamaz. Bu sebeple kapatma gerekçesi olarak karara el yazısı ile terör örgütü propagandası eklenmiş. Bu olay bize ifade özgürlüğünün çok ciddi biçimde engellendiğini göstermekte,” dedi.

Toplatılmaya neden olan kapağın basın özgürlüğü kapsamına girdiğini belirten ÇGD, ise yazılı açıklamasında “Şu çok iyi bilinmelidir ki hiç kimse eleştirilmez ve dokunulmaz değildir. Hele ki gazeteciler gözünde bu şart bir kural değil yaşamsal bir zorunluluktur. Basın, iktidarları ne kadar eleştirirse o kadar görevini yapmış demektir” ifadelerine yer verdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG