Erişilebilirlik

Norveç’teki Cami Saldırısının Şüphelisi Hakim Karşısına Çıktı


Norveç’in başkenti Oslo’da bir camiye saldırmakla suçlanan silahlı saldırgan mahkemede hakim karşısına çıktı. 21 yaşındaki Philip Manshaus ayrıca üvey kız kardeşini öldürmekten de suçlanıyor. Mahkeme Manshaus’un davasının görülmesinden önceki dört haftayı hapiste geçirmesine karar verdi.

Mahkeme salonunda Manshaus’un iki gözünün de mor olduğu ve yüzünde yaralar olduğu görüldü. Savunma avukatı müvekkilinin şimdilik açıklama yapmama hakkını kullanacağını söyledi.

Polis, şüpheli Manshaus’un Cumartesi günü Oslo’nun şehir dışındaki mahallelerinden biri olan Baerum’da üç kişi bayram kutlamalarına hazırlandığı sırada etrafa ateş açtığını belirti. Polis olayda ne tür silah kullanıldığını açıklamadı. Camidekiler saldırganı etkisiz hale getirdi ancak öncesinde bir kişi hafif yaralandı.

Olayın ardından polis Manshous’un yakınlardaki evine baskın düzenledi ve burada 17 yaşındaki üvey kardeşinin cansız bedeni bulundu. Polis Manshaus’un kardeşinin cinayetinin de şüphelisi olduğunu bildirdi ancak ayrıntı vermedi.

Parzatesi günü kapalı kapılar ardında yapılan duruşmanın ardından Oslo Bölge Mahkemesi, şüphelinin iki haftası hücre hapsi olmak üzere dört hafta hapis yatmasına hüküm verdi.

Norveç iç güvenlik dairesi başkanı bir yıl önce Manshaus’la ilgili bir uyarı aldıklarını ancak somut bir saldırı planına dair istihbarat olmadığı için harekete geçmediklerini söyledi.

Şüphelinin avukatı Norveç basınına Manshaus’un Mart ayında 51 kişinin ölümüne neden olan Yeni Zelanda cami saldırılarından ve 3 Ağustos’ta Teksas eyaletinin El Paso kentinde meydana gelen saldırıdan esinlendiği şeklindeki söylentileriyse yanıtlamadı.

Polis Manshaus’un öldürmek ve yaralamak amacıyla camiye gittiğini ancak cemaatin müdahalesi sayesinde etkisiz hale getirildiğini söyledi.

Norveç’in en büyük gazetelerinden biri olan Dagbladet saldırı günü Manshaus’un online yazdığı mesajda “Saint (Brenton) Tarrant tarafından seçildim” dediğini bildirdi. Brenton Tarrant Yeni Zelanda saldırısını yapan saldırganın adı. Oslo’daki caminin El Nur İslam Merkezi olan ismi de Yeni Zelanda saldırısında hedef alınan camiyle aynı.

Başbakan Erna Solberg, saldırı girişimini “Müslümanlara doğrudan bir saldırı” olarak değerlendirdi. Solberg Pazartesi günü yaptığı açıklamada siyasi partilerin ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele için bir araya gelmeleri gerektiğine vurgu yaptı ve Müslümanlara yönelik nefreti hedef alacak yasalar da yapılabileceğini söyledi.

Norveç’te 2011’de bir adada düzenlenen saldırıda 77 kişi hayatını kaybetmişti. Aşırı sağcı Anders Behring Breivik terör saldırısı suçuyla Norveç’in en yüksek hapis cezası olan 21 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG