Erişilebilirlik

Pompeo'dan NPR Muhabirine: 'Gazetecilik İlkelerini İhlal Etti'


ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan kendisini gergin geçen röportajın ardından azarladığını iddia eden NPR muhabiri Mary Louise Kelly'ye yanıt geldi. Mike Pompeo yaptığı yazılı açıklamada, muhabirin gazeteciliğin temel ilkelerini ihlal ettiğini savundu.

ABD'de yarı kamu yarı özel yayın kuruluşu NPR'ın muhabirlerinden Mary Kelly, Cuma günü Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bir röportaj yapmış, röportaj muhabirin Başkan Donald Trump'ın azil sürecinin odak noktasını oluşturan Ukrayna ile ilgili soru sormasının ardından röportaj dokuz dakika sonra sonlanmıştı.

NPR muhabiri, gergin geçen röportajın ardından Pompeo'nun odasına çağrıldığını, Dışişleri Bakanı'nın kendisini azarladığını ve küfürlü ifadeler kullandığını iddia etmişti. NPR'ın konuyla ilgili haberinde, muhabirin röportajın ardından Pompeo'nun odasına kayıt cihazını almadan girmesinin istendiği ancak içerdeki sohbetin "off the record" olacağının söylenmediği belirtilmişti.

Muhabirin iddialarına ilişkin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yazılı bir açıklama yaptı. Pompeo, NPR muhabiri Mary Louise Kelly'nin, geçen ay röportajı ayarlarken ve daha sonra da röportaj yapıldıktan sonraki sohbetin "off the record" yani kayıtdışı olmasını kabul ederek kendisine iki kaz yalan söylediğini savundu.

Pompeo, "Bu muhabirin gazeteciliğin temel kurallarını ihlal etmiş olması utanç verici. Bu olay, medyanın Başkan Trump'a ve onun yönetimine zarar verme çabasında ne kadar akli dengesini kaybettiğinin bir başka örneği. Amerikan halkının, devamlı surette gündemlerini ve dürüstlükten yoksun olduklarını gösteren medyadaki pek çok kişiye güvenmemesi şaşırtıcı değil." ifadelerini kullandı.

"Haritada gösterdiği yer Ukrayna değil Bangladeş'ti"

NPR muhabiri, Pompeo'nun kendisini azarladığını iddia ettiği görüşmede "Sence Ukrayna Amerikalılar'ın umrunda mı? Sen Ukrayna'nın yerini haritada bulabilir misin?" diye sorduğunu ve danışmanlarından üzerinde ülke adlarının yazılı olmadığı bir harita getirmelerini istediğini, kendisinin de haritada Ukrayna'yı gösterdiğini iddia etmişti.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yazılı açıklamanın sonunda NPR muhabirinin haritada gösterdiği yerin Ukrayna olmadığını "Bangladeş'in Ukrayna olmadığı da dikkat edilmesi gereken bir nokta" ifadeleriyle kaydetti.

Mary Louise Kelly, Cuma günü Pompeo ile yaptığı röportajda, Başkan Donald Trump tarafından geçtiğimiz Mayıs ayında görevden alınan ABD’nin eski Ukrayna Büyükelçisi Marie Yovanoviç’le ilgili sorular yöneltmişti. Yovanoviç’in görevden alınması Trump hakkında başlatılan azil soruşturmasının kilit gelişmelerindendi.

Büyükelçi Yovanoviç, azil soruşturması kapsamında Kongre’deki oturumlarda tanık olarak ifade veren önemli isimlerdendi. Yovanoviç’in Trump yönetimi tarafından görev süresi dolmadan Kiev’den çağrılması, büyükelçinin sürece ilişkin ayrıntıları verdiği ifadede anlatması ve Başkan Trump’ın da diplomatı Twitter’da hedef almasının ardından Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Amerikalı diplomatın arkasında durmadığı iddiaları gündeme gelmişti.

ABD’nin eski Ukrayna Büyükelçisi Marie Yavonoviç Başkan Donald Trump’ın şahsi avukatı Rudy Giuliani ve onun yakın çevresinin çabalarının ardından Trump tarafından geçtiğimiz Mayıs ayında görevden alınmıştı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG