Erişilebilirlik

Nükleer Santral Çevresinde Askersiz Bölge Çağrısı


Beyaz Saray Rusya’nın, Ukrayna işgaliye başlayan savaşta tehlikeli bir cephe haline gelen nükleer santral etrafında askerden arındırılmış bölge oluşturulmasını kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Nükleer Santral Çevresinde Askersiz Bölge Çağrısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Biden yönetiminin Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nden bir heyetin Zaporijya nükleer santralına yapacağı ziyareti desteklediğini belirtti.

John Kirby, en güvenli seçeneğin nükleer santralın kontrollu bir şekilde kapatılması olduğunu kaydetti.

UAEA heyeti birkaç gün içinde incelemelere başlayacak

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nden uzmanlardan oluşan bir heyet Rus işgali altındaki nükleer santralda güvenlik durumunu teftiş etmek üzere yola çıkmıştı.

Bugün başkent Kiev’e ulaşması beklenen heyetin önümüzdeki birkaç gün içinde santralda incelemelere başlaması bekleniyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, bu misyonun Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi tarihindeki en zor görev olacağını söyledi.

Ukraynalı bakan, heyetin nükleer güvenlik protokollerinin ihlali ve gerçekleri açık bir şekilde göstermesini beklediklerini kaydetti, Kuleba, “Rusya’nın yalnızca Ukrayna’yı değil aynı zamanda tüm dünyayı nükleer bir kaza riskiyle tehlikeye attığını biliyoruz” dedi.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov ise, Rusya’nın heyetin güvenliğini sağlayacağını belirterek, diğer ülkeleri Ukrayna tarafı üzerindeki baskıyı arttırmaları çağrısında bulundu, Ukrayna’yı bir kez daha nükleer santral etrafındaki bölgeleri topçu ateşiyle hedef almakla suçladı.

Santral, geçtiğimiz hafta kısa bir süreliğine devre dışı kalmıştı.

Rusya’nın santralda silah depoladığını iddiası

Ukrayna Rusya’nın nükleer santralda silah depoladığını iddia ediyor.

Maxar Technologies adlı uygu görüntüleme şirketinin bugün paylaştığı uydu görüntülerinde, reaktörlerin yakınlarındaki bir yolda zırhlı personel taşıyıcıların olduğu görülmüştü.

Çernobil felaketinin hala hafızalardan silinmediği Ukrayna’da nükleer santral civarındaki çatışmalardan dolayı olası bir radyasyon sızıntısına ilişkin endişelerin artması üzerine yetkililer bölge halkına radyasyonla mücadele için iyodin tabletleri dağıtmaya başlamıştı.

Şubat ayında başlayan savaşın hemen ardından Mart ayında Zaporijya santralini ele geçiren Rusya, o zamandan bu yana tesisi kontrol ediyor. Ancak santralı hala Ukraynalı teknisyenler işletiyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG