Erişilebilirlik

Oath Keepers Lideri 'İsyana Teşvikten' Suçlu Bulundu


Oath Keepers örgütünün kurucusu Stewart Rhodes
Oath Keepers örgütünün kurucusu Stewart Rhodes

Aşırı sağcı Oath Keepers örgütünün kurucusu Stewart Rhodes ve örgütün bir başka lideri, 6 0cak 2021'de eski Başkan Donald Trump destekçilerinin ABD Kongre binasına düzenledikleri baskında oynadıkları rolle bağlantılı olarak ”isyana teşvik için komplo kurmaktan” suçlu bulundu. Karar, Adalet Bakanlığı açısından önemli bir kazanım olarak değerlendiriliyor.

Oath Keepers (Yemin Muhafızları) grubunun lideri Rhodes ve dört davalıyla ilgili kararı, 12 üyeli jürinin 3 gün süren oturumu sonrasında geldi.

Bu dava, eski Başkan Donald Trump'ın 2020 başkanlık seçimlerinde Demokrat Partili Joe Biden karşısında aldığı yenilgiyi geri çevirmek amacıyla 6 Ocak 2021'de ABD Kongresi'ne düzenlenen saldırıdan sonra görülen en önemli dava olma özelliğine sahip.

Yale Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan ancak barodan ihraç edilen eski paraşütçü ve avukat Stewart Rhodes, Kongre'nin Joe Biden'ın kazandığı seçim zaferini tescillemesini engellemek için güç kullanma planı yapmakla suçlanmıştı.

Sekiz hafta süren davada, üç iddiadan suçlu bulunan Rhodes hakkında iki suçlamadan ise beraat kararı verildi.

Davanın sanıklarından Kelly Meggs de isyana teşvik için komplo kurmaktan suçlu bulundu. Diğer davalılar Kenneth Harrelson, Jessica Watkins ve Thomas Caldwell bu suçlamadan beraat etti.

Tüm davalılar, resmi bir süreç olan Kongre'nin seçim sonuçlarını tescilleme işlemini engellemekten suçlu bulundu.

İsyana teşvik için komplo kurma ve resmi bir süreci engelleme suçları, 20 yıla kadar hapis cezasıyla sonuçlanabiliyor.

6 Ocak baskınına ilişkin iki davanın da gelecek ay görülmeye başlaması bekleniyor. Bu davada Oath Keepers milis grubunun dört üyesi ve bir başka sağcı grup olan Proud Boys'un eski lideri Enrique Torrio'nun da aralarında bulunduğu bazı üyeleri, isyana teşvik suçlamasıyla karşı karşıya.

Oath Keepers lideri Stewart Rhodes'un avukatlarından James Lee Bright, müvekkili hakkında verilen kararın, Adalet Bakanlığı'nın diğer isyana teşvik için komplo kurma davalarında nasıl ilerleyeceğine ilişkin ipuçları içeriyor.

Bright, mahkeme binasının önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu karar bizi memnun etmese de Adalet Bakanlığı'nın diğer davalara tüm hızıyla devam edeceğini gösteriyor" dedi.

Yüzünü yanlışlıkla kendi silahıyla vurması sonucu bir gözünü kaybeden ve bu nedenle göz bandı takan Rhodes, 6 Ocak baskını sonrasında hakkında dava açılan yaklaşık 900 sanık arasında en tanınmış isimlerden biri.

Oath Keepers'ın Florida şubesinin başındaki Kelly Meggs ise davada Rhodes dışında örgütün liderlik kadrosunda yer alan tek sanıktı.

Rhodes, üyeleri arasında emekli ve muvazzaf ABD ordusu personelinin, polis memurlarının ve ilk yardım görevlilerinin bulunduğu Oath Keepers'ı 2009 yılında kurdu.

Grup üyeleri, George Floyd'un Minneapolis kentinde beyaz bir polis memuru tarafından öldürülmesinden sonra Amerika'nın birçok kentinde patlak veren ırksal adalet protestoları gibi eylemler ve siyasi etkinliklere silahlarıyla katılmıştı.

Adalet Bakanı Merrick Garland yaptığı açıklamada, "Adalet Bakanlığı, 6 Ocak 2021'de demokrasimize yapılan saldırıyı düzenleyenleri sorumlu tutmaya kararlı" dedi.

Duruşmalar sırasında ne oldu?

Dava süresince savcılar, Rhodes ve diğer davalıların Kongre'nin Joe Biden'ın elde ettiği seçim zaferini resmi olarak tescillemesini engellemek için güç kullanma planı yaptıklarını söyledi.

Davalılar ayrıca Washington'a komşu Virginia eyaletinde bir otelde mevzilenen ve başkente hemen nakledilebilecek silahlı bir "hızlı tepki gücü" kurmakla da suçlandı.

Duruşmalar sırasında aralarında Stewart Rhodes ve iki sanığın da bulunduğu 50 görgü tanığı ifade verdi.

Sanıklar, ifadelerinde, saldırı planı yaptıkları ve Kongre'nin seçim sonucunu tescillemesini engellemeye çalıştıkları suçlamalarını reddetti.

Ancak sanıklardan Jessica Watkins, Kongre binasını koruyan polis memurlarını engellediği suçlamasını kabul etti.

Rhodes, jüri üyelerine, Kongre'ye baskın düzenlemek gibi bir planı olmadığını ve bazı Oath Keepers üyelerinin Kongre binasına girdiğinden, ancak baskın sona erdikten sonra haberdar olduğunu söyledi.

Savcılar, çapraz sorgu sırasında Rhodes'a kışkırtıcı içerik taşıyan telefon mesajlarını, videoları, fotoğrafları ve ses kayıtlarını gösterdi ve Oath Keepers liderinin "yalancı" olduğunu söyledi.

Duruşma sırasında gösterilen yazışmalar ve görüntüler arasında Rhodes'un 6 Ocak günü Washington'a tüfek getirmediği için pişmanlık duyması ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi asmak istediği gibi ayrıntılar yer alıyor.

Homofobik hakaretler nedeniyle ABD ordusundan ayrılan trans kadın Jessica Watkins ve engelli Donanma eski muharibi Thomas Caldwell de duruşma sırasında ifade verdi.

Kongre binası içindeki polislere engel çıkardığını kabul eden ve özür dileyen Watkins, binaya baskın düzenleme planı yaptığı iddiasını ise reddetti.

Watkins, tıpkı Şükran Günü sonrasında Kara Cuma olarak bilinen ve tüketicilerin indirimli alışveriş yapmak için mağazalara hücum ettiği günde olduğu gibi, Kongre binasının içine kalabalıkla beraber adeta "sürüklendiğini" söyledi.

Rhodes gibi Kongre binası içine girmeyen Caldwell de saldırı sırasında gönderdiği kışkırtıcı içerikli telefon mesajlarını önemsiz göstermeye çalıştı ve mesajların bazılarının çizgi film karakteri Bugs Bunny ve Prenses Gelin filmindeki repliklerden esinlenerek yazıldığını savundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG