Erişilebilirlik

Obama Bütçe Planını Sundu


Obama Bütçe Planını Sundu
Obama Bütçe Planını Sundu

Başkan Barack Obama, Amerika’nın bütçe açığını gelecek 12 yıl içinde 4 trilyon dolar azaltmayı planladığını açıkladı.

Obama’nın planına göre bir dizi harcama kesintileri, yüksek gelirlilere yönelik ek vergiler ve federal devletin yaşlılara yönelik Medicare adlı sağlık programındaki masrafların kısılması yoluyla ulusal borç azaltılacak.

Obama mali sorunlarla başa çıkmak için reformlar ve fedakarlıklar yapmaları gerektiğini vurguladı. Bununla birlikte Obama, başkan olduğu sürece Amerika’yı feda etmeyeceklerinin altını çizdi.

Başkan Obama, Amerika’nın borç sorunlarından kendisinden önceki Başkan George Bush döneminde uygulanan, yüksek harcamalar ve vergi kesintileri içeren politikaları sorumlu tuttu. Obama, artan borçların sonuçta işsizliğe yolaçacağını ve ekonomiye zarar vereceğini söyledi.

Obama’nın planı önümüzdeki 12 yıl içinde bütçe açığını 4 trilyon dolar azaltmayı öngörüyor. Bunun için de içerdeki harcamaların kısılması, savunma harcamalarında tasarruf tedbirleri, yaşlılar, emekliler ve yoksullara yönelik harcamaların yeniden gözden geçirilmesi gerekecek.

Obama yine de tüm harcamaları dikkatle değerlendireceklerini, her şekilde orta sınıf ve yaşlıların yanı sıra, gelecekte planlanan yatırımların da korunacağını söyledi.

Başkan Obama, varlıklı kesime yönelik vergi indirimlerine devam etmeyeceğini, orta sınıfa yönelik vergilerin daha da artmasına engel olmak için Bush döneminde zenginlere uygulanan bu vergi kesintilerine bir seferliğine zaten izin verdiğini belirti.

Konuşmasından önce Başkan Obama’yla bir araya gelen muhalefetteki Cumhuriyetçi Partili politikacılar, Başkan’ın vergileri arttırma planına karşı çıkıyor. Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili başkanı John Boehner, Demokrat Partililerle aralarındaki farkları vergileri arttırarak çözemeyeceklerini söyledi.

John Boehner, varlıklı kesime işaret ederek, “Ekonomimize yatırım yapmaları ve ¬istihdam yaratmaları beklediğimiz insanları vergilendiremeyiz. Washington’un sorunu harcamalarla ilgili, gelirlerle değil,” diye konuştu.

Cumhuriyetçi Parti, bütçe açığını azaltmayı amaçlayan ve harcamalarda daha büyük kesintiler öngören bir başka plan hazırladı.

Kongre üyeleri, geçen hafta son dakikada anlaşarak bütçe konusunda anlaşmış, federal hükümet dairelerinin bu şekilde kapalı tutulması önlenmişti. Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili üyeler, 2011 bütçesinde 38 buçuk milyon doları bulan ek kesintiler konusunda anlaştı.

Ama 2012 bütçesi ve ulusal borcu azaltma konusunda atılması gereken daha çok adım var. Amerika’nın ulusal borcu 14 trilyon dolara ulaşmış durumda.

Siyasi uzmanları Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili politikacıların önümüzdeki aylarda kendi farklı yaklaşımlarıyla ortaya çıkacağını düşünüyor.

Amerika'nın geçen hafta gündemine damgasını vuran bütçe tartışmalarını Amerika'nın Sesi'nin Yeni Ekonomi blogu değerlendiriyor.

XS
SM
MD
LG