Erişilebilirlik

Obama Amerika'nın borcunu 4 Trilyona İndireceğini Söyledi


Obama Amerika'nın borcunu 4 Trilyona İndireceğini Söyledi
Obama Amerika'nın borcunu 4 Trilyona İndireceğini Söyledi

Başkan Obama, Amerika’nın 14 trilyon olan borcunu önümüzdeki on yıl içinde 4 trilyona indirmek için siyasi liderlerin anlaşmaya varması konusunda iyimser ve umutlu olduğunu söyledi.

Washington yakınlarındaki bir yüksek okulda konuşan Başkan Obama, bunun için herkesin üstüne düşen fedakarlığı yapması gerektiğine işaret ederek, bunların başında yüksek gelirlilere uygulanacak ek vergileri gösterdi.

Obama’nın yüksek gelirlilerin vergilerini arttırma planına, Kongre’deki Cumhuriyetçiler karşı çıkıyor. Ancak başkan, her iki parti temsilcilerinin bir araya gelerek bir anlaşmaya varabileceklerine inandığını söyledi.

Finans kurumlarından Amerikan ekonomisine uyarı gelmesi dün ekonomiyle ilgili kaygıları arttırmıştı. Standard and Poors kredi derecelendirme kuruluşu Amerika’nın görünümünü durağandan negatife çevirdi. Şu anda Amerika’nın kredi notunda değişiklik yok: AAA. Ancak S&P önümüzdeki iki yıl içinde Ameirka’nın kredi notunun düşürülmesine üçte bir ihtimal verdiğini açıkladı. Sebep: Amerika bütçe açığıyla başa çıkamayabilir; borçlanma tavanını arttırmaz ve borcunu ödeyemez hale gelir. Michigan milletvekili Sander Levin şöyle diyor:

“Borçlanma tavanıyla oyun oynanmaz. Harekete geçmemiz gerekiyor. Bunu başka meselelere bağlayamayız çünkü kredimi derecemiz bozulursa bu felaketle sonuçlanır.”

S&P açıklaması üzerine borsalarda düşüş yaşandı. Obama yönetimi yetkilileri piyasalara güvence vermeye çalıştı.

Maliye Bakanı Tim Geithner, borçanma sınırının arttırılmamasının çok kötü sonuçları olacağını vurguladı:

“Amerikan ekonomisini ve beraberinde dünya ekonomisini durgunluğa hatta yeni bir buhranın eşiğine getiririz.”

Amerika’da Kongre tarafından belirlenen yasal borçlanma sınırı 14 trilyon 300 milyar dolar. Şu anda kamu borcu bu sınıra ulaşmak üzere. Borçlanma tavanı arttırılmazsa Amerika, ihtiyaç duyduğu krediyi kullanamayacak. Geithner, borç sınırının en erken 16 Mayıs tarihine kadar arttırılması gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG