Erişilebilirlik

Obama Asya Gezisine Hazırlanıyor


Obama Asya Gezisine Hazırlanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Başkan Barack Obama bölgedeki müttefiklere yeniden güvence vermek amacıyla gelecek Salı bir hafta sürecek Asya gezisine çıkıyor. Obama Japonya, Güney Kore, Malezya ve Filipinler’i ziyaret edecek

Çin, Obama’nın gezi programında yok. Ama Doğu ve Güney Çin Denizleri’nin bazı bölümlerini kontrolu altına alma çabaları nedeniyle Pekin, Obama ve ziyaret edeceği müttefik ülkelerin zihinlerini meşgul edecek.

Amerika’nın askeri harcamalarında yapmayı planladığı kesintiler bölgedeki müttefik ülkelerin huzurunu kaçırdı.

Heritage Vakfı adlı araştırma kurumunda görevli uzman Bruce Klinger’a göre, kesintiler Washington’un kendilerini korumada ne kadar kararlı olduğu konusunda bölge ülkelerini kuşkuya düşürdü: “Başkan Obama’nın müttefiklerimize sert sözlerle hala güçlü ve kararlı olduğumuz konusunda güvence vereceğinden eminim. Ama onların buna inanıp inanmayacakları ayrı bir konu. Hem müttefiklerimiz hem hasımlarımız bir bütçe taslağını bizim gibi kolayca değerlendirebilirler.”

Başkan Obama Japonya, Malezya ve Filipinler gibi Çin ile toprak uyuşmazlıkları olan ülkeleri ziyaret edecek.

Savunma Bakanı Chuck Hagel kısa bir süre önce Çin’deydi. Hagel Amerika’nın Çin’i düşman olarak görmediğini söyledi. Ama Obama yönetimi büyüyen askeri gücü ile Çin’i potansiyel bir tehdit görüyor.

Washington’un Suriye kuvvetlerine saldırmaktan ya da Ukrayna’ya askeri destek vermekten kaçınma kararları, Amerika’nın Asyalı müttefiklerini korumaya kalkıp kalmayacağı konusunda soru işaretlerine yolaçtı.

Yeni Amerika Güvenlik Merkezi adlı araştırma kurumunda görevli Asya uzmanı Ely Ratner şöyle diyor: “Suriye ve Ukrayna’daki eylemlerine bakarak Amerika’nın gücü ve nüfuzu tartışılıp sorgulanıyor. Ama bu gezinin Amerika‘nın Asya’da hala güçlü ve taahhütlerine bağlı olduğu konusunda açık bir mesaj verip vermeyeceğini birlikte göreceğiz.”

Bu mesaj özellikle Amerika’nın bölgedeki ana müttefiki olan ve Obama’nın gezisinin ilk durağı Japonya için önem taşıyor. Obama burada Trans-Pasifik Ortaklığı adlı bölgesel ticaret anlaşması görüşmelerini hızlandırmaya çalışacak.

Ticaret, Obama’nın ikinci durağı Güney Kore’de de gündemde olacak. Obama burada Kuzey Kore ‘yi ele alacak ve Seul ile Tokyo arasındaki ilişkileri yumuşatmaya çalışacak.
İlişkiler, Japonya’nın 20’nci yüzyılın ilk yarısındaki soykıyım anıları nedeniyle gerginleşmiş durumda.

Obama 1966’dan beri Malezya’yı ziyaret eden ilk Amerika başkanı olacak.

Başkan Obama’nın son durağı, Amerika’nın yıllar önce daimi üslerini kapattığı Filipinler. Ancak Amerika şimdi Filipinler ile yeniden ülkeye belirli süre kalacak asker, uçak ve gemi sevki yapma konusunu görüşüyor.

STÜDYO VOA

Antony Blinken ve Hakan Fidan Riyad’da Gazze’yi görüştü – 29 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:49 0:00
XS
SM
MD
LG